Se cuvine remarcat că unele din părţile pozitive pe care actualul guvern le-a demonstrat în primele 100 de zile de existenţă sau accentuat în urmatoarele 100, iar cîteva din cele negative, s-au estompat.
28 iulie 2001
O săptămînă încărcată de evenimente.
Editorial săptămînal.
de Nestor Ratesh
Vara este, nu-i aşa?! - un sezon în care nu se întimplă mare lucru. Căldura toridă induce toropeală, gîndul vacanţei subordonează toate celelalte preocupări, timpul se scurge alene şi neproductiv. Adevărat ?
Ei bine, nu ! Cu totul fals. Căci iată, în toi de vară am avut o săptămîna ca niciuna în vremurile recente: cea pe care o încheiem a fost o săptămînă în care s-au îngrămădit atîtea evenimente cît ar încape într-un an întreg. Nu mai puţin de trei prim ministri străini s-au înfăţişat în Romania în vizite separate, de considerabilă importantă. Si de parcă această înghesuială de şefi de guverne nu ar fi creat o densitate de evenimente suficient de importantă, alte trei mărgele de preţ s-au înşirat pe colierul săptămînii, de astă dată în zona mult neglijată, a privatizării. […]
Întreaga idee a legitimaţiilor nu are sens în vremea computerelor, dar ea devenea cu adevărat iritantă şi creatoare de suspiciuni cînd aceste legitimaţii trebuiau emise chiar pe teritoriul Romaniei, printr-o operaţiune efectuată sau girată de autorităţile ungare. Eliberarea lor în Ungaria este mai puţin iritantă şi s-ar putea să conducă chiar la abandonarea întregii idei, pentru că nu e probabil ca prea mulţi maghiari din Romania să călătorească în Ungaria pentru a obţine o legitimaţie care le dă de fapt avantaje puţine şi mai curînd simbolice.
Discuţiile prilejuite de vizita la Bucureşti a premierului moldovean, Vasile Tarlev au adus în faţă subiectele economice, cu adevărat presante pentru autorităţile de la Chişinău, punînd surdină recentelor dispute oarecum sterile pe tema romanităţii moldovenilor.
Frăţietatea dintre cele două state este o vorbă goală cînd este contrazisă într-un chip destul de flagrant de starea raporturilor lor economice. Informaţiile oficiale anunţă posibile acţiuni importante exact în acest domeniu, care să ajute efectiv Moldova, aflată într-un moment extrem de dificil din cauza datoriilor scadente anul acesta şi anul viitor, pe deasupra problemelor economice perene.
Vizitele demnitarilor străini nu se compară însă în semnificaţie cu privatizarea combinatului Sidex Galaţi. Contractul semnat miercuri cu concernul anglo-indian ISPAT este un succes de proporţii, din orice unghi de vedere l-am privi. Si el nu a fost singurul, pentru că tot în această săptămînă s-a finalizat şi privatizarea Băncii Agricole, iar IAR Ghimbav, acest important obiectiv al industriei aeronautice romanesti, care, de-a lungul ultimilor ani ba se privatiza cu americanii, ba se privatiza cu francezii, a intrat într-o societate mixtă cu firma EUROCOPTER, care îi asigură şanse mult mai bune de supravieţuire. Nu e o privatizare propriu zisă, poate una parţială, cel mult, dar o reuşită în plus pentru guvernul Năstase.
Evident nu este treaba presei să-i laude pe guvernanţi pentru că, în principiu se află într-o relaţie de adversitate cu puterea. Cu toate acestea, succesele sunt succese şi nu pot fi numite altfel. Se cuvine remarcat că unele din părţile pozitive pe care actualul guvern le-a demonstrat în primele 100 de zile de existenţă sau accentuat în urmatoarele 100, iar cîteva din cele negative, s-au estompat. Spunem acest lucru nu în intenţia unui bilanţ, ci pentru a pune întimplările acestei săptămîni într-o anume perspectivă.