Administrația Obama penalizează funcționarii ruși implicați în cazul Magnitsky

Avocatul Sergei Magnitsky în 2006

O încercare de a echilibra interesele americane: de a apăra drepturile omului fără a prejudicia politica de resetare a relaţiei cu Rusia.



Statele Unite au impus interdicţie de viză câtorva zeci de oficiali ruşi, în legătură cu moartea avocatului Serghei Magnitsky în închisoare în 2009, după aproape un an de detenţie. Întemniţarea şi moartea lui Magnitsky, angajat al unei companii occidentale de investiţii sunt considerate simbolice pentru corupţia şi starea drepturile omului în Rusia.

Statele Unite și cazul avocatului Magnitsky

Your browser doesn’t support HTML5

Statele Unite și cazul avocatului Magnitsky



Administraţia Obama a trimis o scrisoare Congresului american în care confirmă interdicţia de viză pentru oficialii ruşi, dezvăluită iniţial de ziarul „Washington Post”.
În scrisoarea de răspuns la o iniţiativă a Senatului, care propune sancţiuni mai ample, se spune că numele oficialităților ruse cu interdicţie de a călători în Statele Unite au fost deja incluse în sistemul folosit la eliberarea vizelor.

„Washington Post” scrie că lista neagră a oficialilor ruşi poate numără până la 60 de oameni. Tot atâţia figurează într-o recomandare pe care Parlamentul European o făcuse anul trecut ţărilor membre, cerând interdicţii de viză şi îngheţarea fondurilor. Nici un guvern european nu a trecut la acţiune deocamdată.

Prima reacţie în urma măsurilor americane anunţate marţi a venit fin partea lui William Browder, directorul companiei Hermitage Capital Management, fostul angajator al avocatului Serghei Magnitsky. Browder şi-a petrecut ultimul an şi jumătate scurs de la moartea avocatului încercând să convingă guvernele occidentale să sancţioneze Rusia, unde, în ciuda unor promisiuni, cazul a rămas neelucidat.

După părerea lui Browder, intervievat de serviciul rusesc al Europei Libere, Rusia nu mai poate face nimic în această etapă pentru a evita sancţionarea celor implicaţi în tortură şi omor. Lista lor a fost întocmită de Browder însuşi care a documentat cazul în amănunţime. Dar ceea ce poate face Rusia este să-şi cureţe sistemul justiţiei şi să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi ca să prevină alte cazuri asemănătoare. „Este absurd ca nişte oameni consideraţi torţionari şi ucigaşi de Statele Unite să fie promovaţi şi să primească distincţii de stat în Rusia fără vreo pedeapsă pentru crima comisă”, mai spune directorul de la Hermitage Capital.

Compania de investiţii specializată în piaţa rusă îşi alesese drept tactică expunerea cazurilor de corupţie în întreprinderile unde deţine acţiuni în speranţa să îmbunătăţească gestionarea lor. O vreme a colaborat cu autorităţile ruse pe această cale. William Browder a fost un susţinător al fostului preşedinte Vladimir Putin, până când, în 2006 relaţia s-a deteriorat iar directorul Hermitage Capital a primit interdicţie de a intra în Rusia.

Câţiva ani mai târziu, Serghei Magnitsky, avocatul companiei, dezvăluia o schemă de corupţie implicând oficiali din ministerul de Interne, Serviciul Federal de Securitate şi Fisc care ar fi deturnat fonduri de 230 de milioane de dolari. Magnitsky a fost arestat şi a murit 11 luni mai târziu, la sfârşitul lui 2009, într-un izolator de detenţie preventivă de la Moscova. Firma sa a spus tot timpul că Magnitsky care era bolnav a fost torturat, supus tratamentului inuman şi i-a fost interzis accesul la îngrijire medicală.

Pe fundalul criticilor internaţionale, preşedintele rus, Dmitri Medvedev a concediat 20 de oficialități din sistemul penitenciar. Săptămâna trecută, autorităţile ruse au început o anchetă penală împotriva altor doi. Dar oficiali de rang înalt expuşi de Magnitsky în schema de corupţie au fost, dimpotrivă, promovaţi.

Matthew Rojansky, director adjunct al programului pentru Rusia şi Eurasia al organizaţiei neguvernamentale americane Carnegie Endowment vede în măsurile luate de administraţia Obama o încercare de a echilibra interesele americane: de a apăra drepturile omului fără a prejudicia politica de resetare a relaţiei cu Rusia. De asemenea, măsurile administraţiei pot fi o cale de a pune la adăpost această resetare de intervenţia Congresului.

După părerea lui Rojansky, administraţia vrea să arate că nu are nevoie de indicaţii de la Congres pentru a acţiona. În acelaşi timp, nu ar dori prea multă publicitate pentru măsurile luate şi nici intervenţia legislatorilor în politica faţă de Rusia într-o perioadă sensibilă.

Potrivit lui Rojansky, încercând să impună fără zarvă interdicţii de călătorie oficialilor ruşi şi probabil numai unora din cei incluşi pe lista de sancţiuni pregătită de Senat, administraţia acţionează fără a face din acest lucru un instrument de atac împotriva Rusiei.

Opoziţia Moscovei faţă de proiectul din Senat a răbufnit în iunie când deputaţii ruşi au lansat o iniţiativă de răspuns în Duma de Stat. Reflectând în oglindă sancţiunile examinate de senatorii americani, proiectul rusesc prevede interdicţii de călătorie şi îngheţarea conturilor în cazul străinilor despre care se consideră că au încălcat drepturile cetăţenilor ruşi.