„Coşul” pensionarului român

Moldova - Pablo, generic, shop window, mode, old people, undated

Programul vrea sa atraga electoratul socialist, dar in acelasi timp sa-i pastreze si pe votantii de dreapta.


În mai puţin de o lună, pensionarii din România ar urma să beneficieze de un aşa-numit „coş de solidaritate”, umplut la propriu cu produse de baza, precum zahăr, făină sau orez, la preţurile „cele mai mici”. Cum vrea guvernul să facă această investiţie, probabil electorală, într-o perioadă de austeritate financiară? – am întrebat-o pe corespondenta Europei libere la Bucureşti, Sabina Fati?

Partidul de guvernamint din Romania pregateste o schimbare de imagine, insotita de un pachet promotional pentru electoratul cu probleme, desi alegerile generale sint programate abia la finele anului viitor.


Corespondenţa zilei de la Bucureşti

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondenţa zilei de la Bucureşti




Lucrurile urmeaza metoda pasilor marunti si sint puse in practica de ministrul muncii Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, un expert al campaniilor de orice fel. De doua luni de cind i s-a dat fotoliul Muncii, Sebastian Lazaroiu a devenit cel mai vocal si mai plin de idei ministru. Ideea generala pe care o aplica este destul de originala si provine probabil de la presedintele roman, Traian Basescu.

Este vorba, nici mai mult, nici mai putin de a face publicitate cu sau prin Ministerul Muncii in plina criza econonomica. Astazi de pilda, ministrul roman al muncii a lansat proiectul „cosul pensionarului” sau „cosul de solidaritate”, dupa cum se numeste oficial.

Proiectul a fost aprobat deja de guvernul de la Bucuresti si urmeaza sa intre in vigoare deindata ce specialistii identifica solutiile cre pot fi puse in practica. Guvernul roman este, astfel, de acord ca pensionarii sa cumpere „la cel mai scazut pret posibil” alimente de baza precum faina, zahar, ulei, malai, orez.

Potrivit evaluarilor oficiale acest program nu ar implica un efort bugetar, pentru ca nu se acorda subventii sau sprijin financiar si nici nu are un impact negativ asupra colectarii taxei pe valoarea adaugata (TVA). Altfel spus, programul vrea sa atraga electoratul socialist, dar in acelasi timp sa-i pastreze si pe votantii de dreapta. Aceasta e solutia pe care ministrul roman al Muncii, Sebastian Lazaroiu, sociolog de meserie ar vrea sa o puna in practica.

Urmatorul pas care se pregateste este reducerea contributiilor sociale, care desi nu a fost discutata cu expertii Fondului Monetar International, se afla pe agenda guvernului, dupa cum a anuntat tot astazi ministrul Lazaroiu.

Dar marea lovitura ar fi revenirea la salariile din iunie 2010. Ministrul Roman al Muncii a declarat dupa intilnirea pe care tocmai a avut-o cu expertii Fondului ca aceasta posibilitate se discuta. E greu de spus, insa, daca bugetarii romani, carora guvernul le-a redus anul trecut lefurile cu 25 la suta, ar putea să treaca din nou de partea actualului partid aflat la putere in Romania. Sebastian Lazaroiu, face insa toate eforturile pentru a converti opiniile negative fata de guvernul roman, in opinii pozitive, o incercare grea si destul de extravaganta pentru un ministru al muncii dintr-o tara ca Romania care se afla inca in plina criza economica.