Cea de-a 10-a întâlnire neoficială anuală a președinților țărilor membre ale Comunității Statelor Independente.
1 august 2001
Ora Moldovei.
Reuniunea CIS la cel mai înalt nivel de la Soci.
Dan Ionescu: Astăzi la prânz președintele Vladimir Voronin a plecat la Soci spre a participa la o întâlnire la nivel înalt a șefilor de stat din Comunitatea Statelor Independente. Dat fiind că este vorba de o întâlnire neformală descrisă de corespondentul agenției France Presse drept „Summit fără cravată,” informațiile oferite reprezentanților de presă au fost și sunt în continuare, destul de sărace. Ce anume se așteaptă de la acea întâlnire și cum a decurs ea până la ora de față ne spune Lina Grâu.
Președintele Vladimir Voronin a plecat astăzi la Soci, unde participă timp de 2 zile, la cea de-a 10-a întâlnire neoficială anuală a președinților țărilor membre ale Comunității Statelor Independente. Summit-ul reunește, la invitația președintelui rus Vladimir Putin, 10 șefi de stat din CSI.
Au refuzat să participe la această reuniune Președintele Georgiei, Eduard Șevarnadze, care este îngrijorat de situația creată în urma asasinării jurnalistului Gheorghe Sanai, și președintele Turkmenistanului, Safar Mustafa Niazov, care a evitat în ultimul timp, fără a prezenta explicații, manifestările din cadrul CSI.
Cea mai importantă zi a summitului va fi ziua de joi, când șefii de stat vor purta discuții, fiind găzduiți de un restaurant-ceainărie construit acum mulți ani de meșteri moldoveni la periferiile orașului Soci. În cadrul reuniunii urmează să fie discutate probleme ce țin de organizarea reuniunii jubiliare a CSI consacrate aniversării a 10 ani de la semnarea documentelor de constituire a comunității, care va avea loc la 10 noiembrie la Moscova.
Mediile rusești informează că reuniunea nu are o agendă prestabilită, dar principalele probleme internaționale discutate țin de stabilitatea strategică și apărarea anti-aeriană. Crearea unui centru anti-tero și a unei zone de comerț liber figurează și ele printre subiectele discutate la reuniune.
Majoritatea șefilor de stat și-au programat întrevederi bilaterale cu Vladimir Putin. Președintele Vladimir Voronin a anunțat încă ieri că în cadrul discuțiilor de la Soci intenționează să abordeze rolul ce revine în contextul general al CSI organizațiilor regionale cu participare mai restrânsă, cum ar fi de exemplu GUAM-ul. Potrivit poziției expuse de surse din administrația președintelui rus, citat de presa moscovită, este important ca activitatea acestor structuri să nu intre în contradicție cu scopurile generale ale CSI, deziderat care este susținut și de președintele Voronin.
Vladimir Voronin a avut astăzi întrevederi cu președintele rus Vladimir Putin și cel ucrainean, Leonid Kuchma. Detalii ale discuției purtate cu Putin vor fi cunoscute abia mîine, iar la întrevederea cu Leonid Kuchma s-a discutat, printre altele, despre controlul frontierei dintre cele două state și instituirea controlului vamal comun începând cu toamna acestui an.
Vladimir Voronin a declarat înainte de plecare că în cadrul întrevederii avute cu președintele rus intenționează să pună problema implicării atât a Moscovei, cât și a Chișinăului în campania electorală din decembrie din Transnistria. Voronin a declarat anterior că intenționează să identicife și să susțină la alegeri un contracandidat pentru liderul separatist, Igor Smirnov. El speră în felul acesta să instaleze la Tiraspol, nu fără sprijinul Moscovei, un cap de administrație favorabil Chișinăului și dispus să accepte o reglementare definitivă a conflictului transnistrean, chestiune vitală pentru viitorul guvernării comuniste.
În același timp, președintele rus și cel moldovean au convenit asupra necesității semnării tratatului bilateral de bază, ceremoie ce ar putea avea loc în cadrul unei vizite oficiale pe care o va efectua Vladimir Voronin la Moscova, vizită preconizată pentru lunile septembrie-octombrie curent.
Voronin mai are programate întrevederi bilaterale cu președintele bielarus și cel kîrghiz. Presa rusă apreciază că reuniunea de la Soci nu va aduce surprize. Într-un comentariu referitor la summitul de astăzi, Nezavisimaia Gazeta apreciază că deși ar putea avea o anumită importanță pentru destinele de mai departe ale comunității constituite aproape întâmplător acum 10 ani la Belovejsc este puțin probabil ca acest summit, la fel ca și cele anterioare, să aducă constructivismul necesar în activitatea structurilor amorfe și lipsite de substanță ale Comunității Statelor Independente.
Afirmațiile repetate sistematic pe parcursul celor 10 ani, potrivit cărora CSI este capabilă să devină un mecanism viabil, au rămas doar niște vise naive, spune Nezavisimaia Gazeta. Și astăzi, în ajunul jubileului este pusă sub semnul întrebării nu doar capacitatea Comunității de a face față cerințelor timpului, ci chiar utilitatea existenței unei asemenea structuri, apeciază publicația moscovită.
Din Chișinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.