Nu numai în Siria opoziţia este hotarîtă să folosească pentru proteste luna Ramdanului, dar şi in Egipt sau Yemen.
Pentru musulmanii din lumea întreagă astăzi şi mîine începe luna Ramadanului, cea mai importantă perioadă religioasă pentru ei. În condiţii obişnuite, întreaga activitate a Orientului Mijlociu intră în această lună într-o perioadă de stagnare – magazinele şi întreprinderile lucrează numai jumătate de zi, oamenii tind să fie letargici pentru că de la răsăritul soarelui şi pînă la apus oamenii nu mănîncă, nu beau şi nu fumează. Anul acesta însă, luna Ramadanului se anunţă diferită. De ce, aflam de la Oana Serafim.
Ramadanul de anul acesta
Your browser doesn’t support HTML5
Anul acesta luna Ramadanului va da posibilitatea zecilor de mii de protestatari din lumea arabă să protesteze în voie, fără teama de violenţe din partea autorităţilor, pentru că, în această lună, orice violenţe sunt considerate un sacrilegiu.
Opoziţia din autocraţiile regiunii a înţeles bine acest lucru şi unul din liderii opoziţiei siriene declara citat de revista Newsweek că sunt planificate proteste în fiecare noapte şi că se vor împrăştia fluturaşi în care vor fi explicate intenţiile opoziţiei în speranţa creşterii sprijinului popular pentru înlăturarea de la putere a regimului preşedintelui Bashar al Assad.
În urma violenţelor de duminică din Siria soldate cu peste 140 de morţi în localitatea Hama, consiliul de securitate ONU urmează să se întrunească astăzi pentru a discuta situaţia. Uniunea Europeana a cerut noi sancţiuni împotriva regimului de la Damasc. Acţiunile împotriva protestatarilor au fost criticate constant de Statele Unite, Marea Britanie, Franţa Germania şi Portugalia care au cerut de mult adoptarea unei rezoluţii de condamnare a violenţelor împotriva protestatarilor. Rusia, China, Africa de Sud, India şi Brazilia, care sunt nemulţumite de atacurile NATO împotriva regimului libian al colonelului Moammar Gaddafi au refuzat pînă acum să susţină o astfel de rezoluţie. Rusia şi China au ameninţat că vor opune veto oricărei rezoluţii împotriva regimului sirian.
In ultimele zile situaţia s-a deteriorat mult în Siria şi violenţele de duminică de la Hama au fost considerate cele mai mari de la începutul protestelor din luna martie. Comunicarea între Siria şi restul lumii este aproape imposibilă, după cum i-a declarat Europei Libere Firal Salgatham, un refugiat din aceasta localitate care se afla acum in Turcia: „Am auzit că cineva din familia mea a fost omorît astazi, dar nu ştiu cine. Ar putea fi mama, sora sau tatăl. N-avem nici o informaţie de acolo. Internetul, electricitatea şi telefoanele nu funcţionează. Nimeni nu mai poate să afle nimic...”
Cu toate acestea o înregistrare video a reuşit să ajungă la mediile de informare internaţionale, cărora nu le este permis accesul în ţară. Imaginile arată fum gros, oamenii ţipînd şi tancurile apropiindu-se.
Nu numai în Siria opoziţia este hotarîtă să folosească pentru proteste luna Ramdanului, dar şi in Egipt sau Yemen.
Pe de altă parte, Alianţa Nord Atlantică a anunţat şi ea că nu va înceta atacurile împotriva regimului colonelului Gaddafi pe această perioadă...
Un Ramadan care se anunţă „ceva mai altfel” decît de obicei... aşadar.