Confruntată cu amenințarea de a rămâne fără motorină, compania feroviară CFB a promis că va achita chiar astăzi restanțele la „Lukoil”.
Tribunalul administrativ din Sofia a anulat la prima instanță ordinul șefului direcției „Vămi” Vanio Tanov prin care a fost anulată licența pentru producție și vânzare de produse petroliere a rafinăriei „Lukoil”.
Sancțiunea este o reacție la neîndeplinirea, de către singurul producător și cel mai mare distribuitor de produse petroliere din Bulgaria a ordinului guvernului de a monta aparate automate de măsurare conectate la fisc. Cazul va fi audiat în cea de a două instanță.
Rafinăria și depozitele fiscale „Lukoil” vor fi supraveghiate în continuare de un număr de peste 200 de vameși. Au fost constituite grupuri mobile care vor urmări cisternele cu carburanți, vor controla descărcarea tancurilor cu petrol rusesc, intrările și ieșirile din depozitele fiscale.
„Nu urmărim decât respectarea, de către „Lukoil” a legilor,” a declarat șeful vămilor.
Liderul foștilor comuniști și fost prim-ministru, Serghei Stanișev, și-a exprimat „îngrijorarea că teatrul guvernului cu „Lukoil” va putea ieși de sub control, provocând panica pe benzinării și un iminent salt al prețurilor”. Stanișev a recomandat guvernului să caute o decizie de compromis cu concernul rus. „Prețul final îl vor plăti oamenii”, a avertizat liderul opoziției de stângă.
Confruntată cu amenințarea de a rămâne fără motorină, compania feroviară CFB a promis că va achita chiar astăzi restanțele la „Lukoil”, evaluate la 3 milioane de leva – 1,5 milioane de euro. Cu o zi în urmă directorul executiv al concernului a amenințat cu sistarea livrărilor.
Problemele cu aprovizionarea cu carburant a aeroporturilor din Varna și Burgas au fost rezolvate prin deblocarea rezervei de stat. Se caută alternative în România și Grecia.
Între timp, continuă problemele cu proiectul nuclear „Belene”. Concernul „Rosatom” a respins ultimatumul Sofiei și a refuzat să-și retragă acțiunea la Tribunalul de la Paris în pofidă avertismentului ca Bulgaria va iniția o contracțiune pentru 61 milioane de euro la arbitrajul de la Geneva.