T. Băsescu: „Toată responsabilitatea şi tot mecanismul [de restituire], puterea este, din punct de vedere a aplicării legii în mod absolut în mîna primarului.”
9 august 2001
Actualitatea. (Moderator: Liana Ionescu; reporter: Petru Ionescu).
Chestiunea restituirii imobilelor naționalizate în actualitate.
O temă fierbinte este şi restituirea imobilelor naţionalizate. Primarul general al capitalei, Traian Băsescu este hotarît să primească notificări pentru retrocedarea imobilelor şi după termenul de 14 august prevăzut de Legea 10. despre ultimele evoluţii pe aceasta temă relatează Petru Ionescu:
În ciuda faptului că este încă neclară implicarea guvernului şi Parlamentului în prelungirea termenului depunerii a solicitărilor de restituire a caselor naţionalizate, primarul general al Bucureştiului, Traian Băsescu susţine că el va primi notificări de la executori şi după termenul de 14 august, prevăzut de Legea 10.
Băsescu consideră că nu face ceva ilegal şi că oricum, executivul si Parlamentul îi vor da dreptate, mai ales că premierul Adrian Năstase a declarat miercuri că pe data de 13 august va fi depusă o ordonanţă de urgenţă la Parlament pentru prelungirea termenului amintit, ministrul administraţiei publice Octav Cozmîncă amintind şi el că ordonanţa va fi publicată în monitorul oficial în 14 august.
Traian Băsescu: „Ce vă pot spune cu certitudine este că nu este o ilegalitate să continui să primesc notificări de la executorii judecătoreşti şi după data de 14. Nu este ilegalitate pentru că legea nu interzice în mod expres acest lucru.”
Preşedinta asociaţiei proprietarilor abuzivi deposedaţi, Maria Teodoru ne-a declarat că are momentan rezerve în ceea ce priveşte această iniţiativă pînă ce nu va apărea o modificare la Legea 10 sau se va emite o ordonanţă de urgenţă în acest sens. Băsescu a precizat că decizia nu poate fi blocată de membrii consiliului local deoarece doar primarul poate hotări în virtutea legii.
Traian Băsescu: „Deci, nici un primar nu se poate plînge că ar avea majoritate de altă culoare în consiliu şi este obstrucţionat. Legea nu dă nici un fel de atribuţiuni consiliilor locale în aplicarea prevederilor de restituire.
Toată responsabilitatea şi tot mecanismul, puterea este, din punct de vedere a aplicării legii în mod absolut în mîna primarului.” [...]
În iniţiativa primăriei, notarul care va legaliza copii după actele de proprietate are un rol vital.
T. Băsescu: „Sistemul introdus diminuează la maxim posibilitatea de fraudare a revendicării, de revendicare frauduloasă şi de punere în aplicare frauduloasă. Sistemul constă în a face precizări în raport cu legea, legea vorbeşte strict despre copii ale actelor care dovedesc proprietatea, deci cei care revendică în conformitate cu legea sunt obligaţi să depună la dosare copii, noi solicităm copii legalizate. Din acest punct de vedere corectitudinea notarilor este vitală pentru derularea corectă a procesului de restituire. De asemeni, în proces sunt implicate finanţele publice de la care solicităm rolul de plată al impozitelor.”
În aceste condiţii rolul primăriei nu mai este de a verifica actele de la dosar ci doar de a folosi actele legalizate de notari şi prin urmare nu primăria se face vinovată de eventualele erori apărute ulterior punerii în posesie a mai adăugat Băsescu. [...]