Iulia Timoşenko susţine că procesul este motivat politic şi o răzbunare preşedintelui Viktor Yanukovici împotriva opoziţiei democrate.
Un tribunal din Kiev a respins astazi doua cereri pentru eliberarea condiţionată din arest preventiv a fostului premier Iulia Timoşenko. Prima cerere a venit din partea avocaţilor ei, iar cea de a doua, mai neobişnuită, din partea lui Filart, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ucrainiene şi a altor lideri religioşi. Iulia Timoşenko a fost adusă la tribunat într-o dubă a poliţiei cu patru ore înainte de începerea audierilor în timp ce în faţa tribunalului s-au adunat protestînd mii de suporteri ai fostului premier. Iulia Timoşenko a fost arestată vineri fiind acuzată de abuz de putere cînd a încheiat în 2009 un acord energetic cu premierului Rusiei Vladimir Putin pentru reluarea furnizării de gaze naturale Ucarinei. Procuratura susţine că acordul încheiat ar fi prejudiciat statul ucrainian cu 190 de milioane de dolari. Relatarile corespondenţilor noştri sunt rezumate de Oana Serafim.
Iulia Timoşenko a petrecut sfîrşitul de săptămînă într-o celulă de închisoare pe care o împarte cu o altă femeie, dar astăzi la tribunalul de la Kiev s-a prezentat plină de încredere şi mîndrie. „Nu sunt vinovată de nimic şi aceasta este o încercare dar şi misiunea vieţii mele să ajut Ucraina să devină un stat cu adevărat european”, a spus ea celor cîtorva mii de suporteri adunaţi în faţa clădirii tribunalului.
Poliţia a desfăşurat impresionante efective din trupele de elită. Iulia Timoşenko susţine că procesul ei este motivat politic şi este o răzbunare a actualului preşedinte Viktor Yanukovici împotriva ei şi a opoziţiei democrate.
Instanţa a interzis filmările în sala de şedinţă şi imaginile care au ajuns la agenţiile internaţionale de presă au fost filmate cu telefonul mobil.
Statele Unite şi Uniunea Europeană şi-au exprimat îngrijorările despre evoluţiile acestui caz şi au cerut un proces echitabil şi cu respectarea legii. Ministerul rus de externe a anunţat într-un comunicat că înţelegerea semnată de premierii Timoşenko şi Putin în 2009 nu a încălcat nici legea rusă şi nici pe cea internaţională.
In sala de judecată, ca şi la alte înfăţişări anterioare, fostul premier nu s-a ridicat în faţa instanţei spunînd că ea nu va fi îngenunchiată în faţa mafiei şi că ceea ce încearcă acum instanţa să facă este să distrugă tînăra democraţie ucrainiană.
Judecătorul Rodion Kiriev a hotărît că dovezile aduse pentru eliberarea ei din arest preventiv nu sunt suficiente şi a atenţionat-o pe doamna Timoşenko pentru că a folosit cuvîntul „mafie”. Vineri ea a fost arestată pentru că nu a arătat respect instanţei şi a postat comentarii batjocoritoare pe pagina ei de twitter.
Potrivit avocatului fostului premier, pedeapsa pe care ar putea să o primească ar putea fi între 7 şi 10 ani de închisoare, dar chiar dacă ar fi achitată tot nu va mai putea candida nici la alegerile parlamentare de anul viitor şi nici la alegerile prezidenţiale din 2013.
In aceiaşi dubă a poliţiei cu Iulia Timoşenko a fost adus astazi şi fostul ei ministru de interne Iuri Luţenko, şi el în detenţie pentru corupţie.
Mai multi analişti politici şi observatori ai scenei politice ucrainiene consideră că actualul regim de la Kiev face eforturi pentru a reduce la tăcerea atît opozitia politică cît şi presa independentă.
In ciuda îngrijorărilor exprimate internaţional sunt puţine şanse ca acest proces să aibă vreo influenţă asupra acordului Ucrainei cu Fondul Monetar Internaţional, dar este foarte probabil că va avea efecte nefaste asupra relaţiilor dintre Kiev şi Uniunea Europeană.