Traian Băsescu: „Sistemul bancar românesc este bine capitalizat”

Traian Băsescu

Reuniune de urgenţă convocată de preşedintele Traian Băsescu, după prăbuşirea de marţi a Bursei de Valori Bucureşti.


Presedintele Romaniei, Traian Basescu a insistat sa spuna dupa intilnirea cu reprezentantii Bancii Nationale si ai Ministerului de Finante ca nu a fost o reuniune de criza. Cu toate acestea discutiile au fost initiate de seful statului dupa ce la ora prinzului Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pierduse peste 12%.

Presedintele Basescu a dat asigurari in aceasta seara dupa reuniunea responsabililor din finantele autohtone ca „sistemul bancar romanesc este bine capitalizat” si le-a cerut jurnalistilor sa eticheteze cu „prudenta” ceea ce se intimpla in tara si in lume si sa tina cont de „importanta extraordinara a factorului psiohologic”.

Traian Basescu a subliniat ca „declaratiile despre majorarile de salarii si pensii fac rau Romaniei si slabesc increderea investitorilor” si le-a cerut formatiunilor din coalitia de guvernamint sa nu cada in populism.

Cu toate acestea, indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2012 este deja un fapt stabilit si chiar aprobat de Fondul Monetar International (FMI). Din punctul de vedere al presedintelui roman, solutia corecta pe mai departe este „continuarea programelor de restructurare”, adica de reducere a cheltuielilor statului si, in paralel, gasirea unei solutii pentru echilibrarea resurselor care alimenteaza fondul de pensii.

Presedintele Romaniei a readus aminte in discursul care a urmat intilnirii sale cu responsabilii din Finante si Banca Natioanla ca deficitul fondului de pensii este de aproape patru miliarde de euro, ca guvernul se imprumuta pentru a acoperi acest deficit plus cele din Sanatate si Somaj si ca in aceste conditii promisiunile despre marirea pensilor si salariilor bugetarilor ar insemna noi imprumuturi la dobinzi mari de pe piata internationala.

Din cele spuse de presedintele Basescu rezulta ca Romania are doua obiective majore: consolidarea fiscala si stimularea cresterii economice si un singur risc: imprumuturi la dobinzi mari pentru acoperirea deficitelor. In fata turbulentelor pietelor internationale si impactului asupra tarii, Traian Basescu crede ca romanii nu trebuie sa se raporteze neaparat cu „optimism”, ci mai degraba cu „decenta”.