Dispute bulgaro-ruse în jurul proiectului „Belene”

Pe șantierul de la Belene

Data de 1 decembrie fixată termen limită pentru semnarea acordului sau pentru renunțarea definitivă la proiect.


Compania „Atomstroiexport” – principalul constructor al centralei nucleare „Belene” a propus amânarea semnării acordului pentru reluarea lucrărilor de construcție. Până acum rușii au fost cei care au cerut semnarea cât mai grabnică a acordului, în timp ce Compania bulgară de electricitate condiționa realizarea proiectului de asigurarea unui investitor occidental în locul concernului german RWE care s-a retras în 2008.

Se pare că rușii au înțeles că guvernul centrist condus de Boiko Borisov nu va ceda presiunilor în ajunul alegerilor prezidențiale și cele locale din 23 octombrie. De aceia ei au fixat data de 1 decembrie drept termen limita pentru semnarea acordului sau pentru renunțarea definitivă la proiect.

Între timp la Sofia continuă tratativele pentru rezolvarea pretențiilor financiare reciproce. „Atomstroiexport” a înaintat o acțiune la tribunalul de arbitraj de la Paris, prin care a cerut despăgubiri în valoare de 58 de milioane de euro pentru lucrări executate. Bulgaria a răspuns cu o contra-acțiune la tribunalul de la Geneva pentru 61 de milioane de euro – valoarea echipamentelor vechi ce urmau să fie preluate de concernul rus. Cei de la „Atomstroiexport” au avertizat că plata celor 61 de milioane este condiționată de realizarea proiectului.

Partea bulgară a amintit că preluarea echipamentelor vechi figurează printre condițiile cu care „Atomstroiexport” a câștigat proiectul Belene.

În septembrie va fi prezentată analiza consultantului HSBC. Banca britanică trebuie să evalueze nevoile pieței regionale de cele 2000 de megawați ai centralei și prețul la care va putea fi realizată energia electrică. Consultantul se va pronunța și asupra disputei cu privire la valoarea investiției. Rușii cer 6,3 miliarde euro în timp ce evaluările Companiei bulgare de electricitate sunt cu 1,3 miliarde mai mici.

Cotidianul „Comersant” a anunțat că la aceasta faza a proiectului nici-una din părți nu este dispusă să renunțe la el. Daca rușii se retrag, proiectul Belene va putea fi realizat de americanii din „Westinghouse”, avertizează publicația moscovită.

Fostul ambasador al Bulgariei la Moscova, Ilian Vasilev însă este de părere că în condițiile actuale Belene va putea fi construită numai cu capital rusesc de stat.