17.08 - București: Serviciile de informaţii într-o lectură unilaterală

TVR 2 transmite un serial despre serviciile de informaţii: Securitatea îşi cere astăzi dreptul la onorabilitate.


17 august 2001

Actualitatea. (Comentariu: Gabriel Andreescu)

Serviciile de informaţii într-o lectură unilaterală.

De câtva timp, programul TVR 2 transmite un serial despre serviciile de informaţii, în conexiunea lor, acum asumată, cu fosta Securitate. […] Episoadele au un tipic, încep cu disculparea Securităţii, apoi cu recunoaşterea directă a prezenţei sale în noile structuri informative, în sfârşit vedem intrarea foştilor ei membri în viaţa obişnuită.

Ultimele două episoade sintetizează sistemul întregului serial: unul aşează Securitatea în cadrul revoluţiei. Colonelul în retragere Gheorghe Raţiu a explicat cum a stat situaţia: Securitatea ar fi fost conştientă de iminenţa căderii regimului Ceauşescu. Ba chiar de faptul că acestea era necesară. Şi-ar fi restrâns activitatea la activităţi inerente securităţii naţionale. […]

Securitatea nu ar fi tras nici un foc în timpul revoluţiei. Explicaţia lui Gheorghe Raţiu: ofiţerii de securitatea erau ingineri, medici, profesori, cadre educate care nu „şi-ar fi permis” să foloseacă pistolul din dotare. Chiar Gheorghe Raţiu ar fi pus umărul la victoria revoluţiei, refuzând să distrugă televiziunea.

Gelul Voican Voiculescu a fost invitatul ultimului episod: fostul responsabil cu renaşterea serviciilor a povestit, din perspectiva sa, ce s-a întâmplat imediat după 22 decembrie 1989. Mai întâi Securitatea a fost încadrată în armată… Reorganizarea serviciilor secrete s-a făcut cu foştii membri ai Securităţii. Important, a susţinut Voican Voiculescu, a fost că s-a restrâns sfera de acţiune a securiştilor şi că au fost puşi să desfăşoare alte activităţi în cu totul alt sistem…

În martie 1990, SRI a preluat ofiţerii de la armată… Securitatea municipiului Bucureşti a fost transformată în mult discutatul „doi şi un sfert” . Ar fi fost formată din cei mai buni specialişti pe care „nu-i puteai pierde”.

Cuvinte frumoase a avut Voican Voiculescu şi pentru fostul spion Caraman, venit la conducerea serviciului de informaţii externe, înfiinţat la 18 ianuarie 1990. Numirea lui ar fi fost agreată de toate cancelariile străine, inclusiv de guvernul francez. [...]

Nou în aceste episoade este asumarea integrală a faptului că serviciile de informaţii post decembriste s-au construit cu oamenii fostei Securităţi… Aş interpreta serialul ca faptul că Securitatea îşi cere astăzi dreptul la onorabilitate.