Capitala Cehiei: un oraş primitor pentru membrii comunității LGBT.
Duminică 16 august, oraşul Praga a fost scena unui festival stradal de amploare, „Pride Parade” - Parada mândriei, punctul culminant al unui şir de manifestări artistice, ateliere tematice şi conferințe dedicate, timp de cinci zile, unui singur subiect: diversitatea. Detalii de la Lucian Ştefănescu.
Evenimente sportive, spectacole de teatru, filme, manifestări pentru copii, plimbări prin Praga cu ghizi, conferințe, petreceri - toate acestea au fost dedicate de organizatori nu numai membrilor comunității LGBT, ci tuturor locuitorilor capitalei cehe şi a celor care o vizitează. LGBT sînt inițialele cuvintelor Lesbiană, Gay, Bisexual şi Transsexual.
Iar marşul de duminică 16 august, numit generic „Prague Pride” - Mândria Pragăi - a fost primul marş de acest gen din istoria oraşului. Explicația vine din faptul că la Praga există cea mai extinsă comunitate de gay şi lesbiene din Cehia (în ce priveşte numărul de organizații, cluburi şi alte instituții), şi din aceea că viața minorităților la Praga a fost în general mai uşoară, în comparație cu oraşele mai mici sau cu localitățile rurale.
Istoriceşte vorbind, marşurile, parăzile (numite generic ale mândriei) sunt organizate pentru a protesta împotriva intoleranței şi pentru sprijinirea drepturilor minorităților, iar până acum se pare că Praga nu a avut nevoie de un asemenea protest. Iată ce a declarat „Europei Libere” Bastiaan Huijgen, unul din reprezentanții asociației Prague Pride, care a organizat acest eveniment
„Praga este un oraş - nu ştiu daca tolerant e cuvântul
potrivit - în orice caz e un oraş primitor pentru membrii comunității LGBT. Cu toate acestea, unele evenimente, cum a fost protestul preşedintelui, arată că mai sînt încă lucruri de făcut în ce priveşte această toleranță."
Protestul la care face referire Bastiaan Huijgen este o luare de poziție a preşedintelui Cehiei Vaclav Klaus. Acesta a sărit în apărarea unuia din şefii administrației prezidențiale, Petr Hajek, care a criticat organizarea acestei manifestări sub auspiciile unuia din primarii Pragăi. Hajek a mai spus că parada homosexualilor este o acțiune de presiune şi o demonstrație politică, şi i-a numit pe homosexuali „concetățeni devianți”.
Preşedintele Klaus a spus ca Hajek are dreptate, precizînd că în acest caz nu este vorba de homosexualitate ci de homosexualism, şi că lui personal îi este frică de orice „-isme".
Iată comentariul lui Bastiaan Huijgen pe marginea celor spuse de Klaus:
„Poate că e ca în «nu mă supără homosexualii atât timp cât nu-i văd»”. În opinia mea asta nu e toleranță, e ignoranță. Unul din lucrurile pe care le-am observat în timpul marşului, a fost că reacția dură a preşedintelui a făcut ca numărul participanților la această paradă să fie mai mare decât ne aşteptam, şi vă pot da exemplui unei mame cu o placardă pe care era scris „Fiul meu nu e deviant."
Afirmațiile lui Petr Hajek şi cele ale lui Vaclav Klaus au generat o amplă serie de proteste din partea opiniei publice şi a clasei politice din Cehia.
http://www.youtube.com/embed/0WnuNJpUAKQ
Mesajul secretarului de stat american Hillary Clinton
Şi o ultimă precizare: 13 ambasade de la Praga, între care cea a Statelor Unite, a Germaniei şi a Marii Britanii, au dat publicității o declarație de sprijinire a Festivalului Prague Pride. Ambasada britanică a făcut cunoscut că acest sprijin nu are nimic de-a face cu poziția adoptată de Hajek şi Klaus.