Bogdan Hossu: „Dacă guvernul vrea să continue acordul social sau să negocieze unul nou, trebuie să câştige încrederea partenerilor sociali”.
2 septembrie 2001
Interviul săptămânii.
Realizator: Andrei Manolescu.
Invitat: Bogdan Hossu, preşedintele confederaţiei sindicale Cartel Alfa.
În iarnă, Cartel Alfa a încheiat un pact social cu guvernul, alături de alte sindicate, deşi membrii cartelului au avut multe dubii. După o jumătate de an, Bogdan Hossu crede că rezervele erau justificate pentru că acordul nu cuprinde o serie de politici şi strategii pe lungă durată care, susține el, ar fi trebuit incluse în pact: de exemplu politica salarială, care ar fi trebuit negociată de sindicate cu guvernul şi cu patronatul.
Bogdab Hossu crede că sindicatele vor respecta acest pact de un an de zile dar există şi excepţii cum este cazul de la Reşiţa „care ia o amploare din ce în ce mai mare. Este o disfuncţionalitate a părţilor implicate, a celei guvernamentale, care nu a respectat contractul de privatizare dar si a celei patronale, care nu şi-a respectat angajamentele faţă de proprii angajaţi. Dar dacă acordul social nu va permite un dialog mai amplu şi deschis se poate rupe înainte de sfârşitul anului”.
Cartel Alfa, precizează Bogdan Hossu, are o listă de cel puţin 15 disfuncţionalităţi în aplicarea actualului acord social şi care au fost semnalate guvernului încă din iulie. „Dacă guvernul vrea să continue acordul social sau chiar să negocieze unul nou, trebuie să câştige încrederea partenerilor sociali”.
Există „disfuncţionalităţi” şi între sindicate, de exemplu în problema pensiilor: unele au negociat cu guvernul pe anumite „segmente” ca apoi să fie criticate de proprii membri. Dar marea majoritate a problemelor semnalate de Cartel Alfa, remarcă Bogdan Hossu, sunt susţinute şi de restul sindicatelor.
Dacă însă problemele semnalate de Cartel nu sunt rezolvate, atunci va denunţa acordul social în a doua jumătate a lunii septembrie. „Denunţarea acordului ar însemna că sindicatul nu va mai respecta angajamentul de a nu organiza proteste şi va acţiona în conformitate cu interesele membrilor săi”.
Bogdan Hossu critică şi faptul că unii lideri sindicali au intrat în Parlament, rămânând şi la conducerea sindicatelor ceea ce este un conflict de interese.