„Cartea pe chei” - un tîrg al cărții în manieră franco-elvețiană

Timp de trei zile, amatorii de carte se vor putea întîlni cu 260 de autori, cu academicianul Jean d'Ormesson, care prezidează evenimentul, și alte personalități culturale care moderează dezbateri și dialoguri.



Poate avea succes într-o zonă lingvistică de proporții reduse cum este Eleveția francofonă, un al doilea important tîrg de carte, după cel de la Geneva? Succesul celui denumit „Cartea pe chei”, de la Morges, în apropiere de Lausanne, organizat la început de septembrie, pare a da de înțeles că răspunsul este pozitiv. Victor Eskenasy relatează.

Dezbateri, mese rotunde, ședințe de autografe, conferințe, lecturi, croaziere literare, activități speciale pentru copii; romane, documente, eseuri, biografii, cărți polițiste, literatură pentru tineret - acesta este, în cîteva cuvinte, programul unui nou Salon al cărții, anul acesta la a doua ediție, imaginat și organizat în Elveția romandă - de limbă franceză, deci -, la Morges, pe malul lacului Leman.

Nimic deosebit, veți spune, încă un tîrg al cărții, între multele din lumea largă. Și totuși, „Cartea pe chei” (Le livre sur les quais) sau pe faleză, dacă vreți, își are originalitatea și atracțiile sale, ce transformă acest eveniment într-unul de reținut.

Timp de trei zile, amatorii de carte se vor putea
Imagine de la salonul cărții din 2010

întîlni - toate manifestările fiind gratuite, merită subliniat! - cu 260 de scriitori/autori, cu academicianul Jean d'Ormesson, care prezidează evenimentul și o serie
Academicianul Jean d'Ormesson

de personalități culturale care moderează dezbateri și dialoguri pe tema cărții, cu un accent pe cartea canadiană, Quebec-ul, atît francez cît și anglofon, fiind anul acesta invitatul de onoare.

Dezbaterile, în mod oficial 24 la număr, vor aborda toate subiectele posibile, de la actualitate și istorie, din Africa și primăvara arabă, pînă la Rusia, de la ecologie la arta traducerii, la romanul istoric, viața cotidiană și sensul vieții etc.

Cum cheiul Lemanului, după prima ediție, pare să fi devenit insuficient ca spațiu pentru afluxul de cititori, anul acesta Salonul se extinde la bordul unor nave istorice ale Companiei Generale de Navigație. La croazierele literare pe lacul Leman intrarea e plătită cu modesta sumă de cinci franci elvețieni, care însă poate fi repede recuperată, fiind dedusă din prețul oricărei cărți cumpărate de la librarii prezenți pe perioada festivalului.

La originea acestui festival/tîrg de carte se află trei editori și librari, locul predominant
Editoarea Véra Michalski-Hoffman

ocupîndu-l Véra Michalski-Hoffmann a cărei experiență de mare succes a evoluat de la mijlocul anilor ’80 cînd, împreună cu un sociolog polonez cunoscut la studii la Geneva și care i-a devenit soț, au constituit Editions Noir et Blanc, o editură cu un sediu la Lausanne și un altul în Polonia.





La Editura Noir et Blanc au apărut nume celebre ale literaturii și istoriei poloneze, între care scriitorul și dramaturgul Slavomir Mrozek, Joseph Czapski, Ryszard Kapuscinski sau Bronislaw Geremek și Tadeusz Mazowiecki și, nu pe ultimul loc, traduceri din autori central și est-europeni ca Liviu Rebreanu, Paul Lendvai, Augustin Buzura, Eugen Uricaru etc.

http://www.youtube.com/embed/FuRTce3Ln0k

Moartea prematură, la numai 49 de ani, în 2002, a sociologului Jan Michalski nu a modificat parcursul editoarei partenere care, atașată ideei dezvoltării experienței democratice și culturale, a întemeiat grupul Libella, ce include editurile Buchet-Chastel cu importante fonduri literare, Phebus, Maren Szell,

Le Temps apprivoisé, o Librărie poloneză la Paris, iar la Cracovia, o importantă casă, Wydawnictwo Literackie, care editează în prezent operele complete ale lui Witold Gombrowicz.

Editoarea a creat, de asemenea, Fundația și Premiul internațional de literatură Jan Michalski, ultimul cu un juriu important condus pînă recent de Jorge Semprun, și construiește în regiunea
Fundațiile centrului cultural imaginat de editoare

Jura o Casă a Scrierii, ce va adăposti o mare bibliotecă accesibilă tuturor, un spațiu de expoziții și reședințe de lucru pentru scriitori.

O viață exemplară dedicată literaturii, sociologiei și istoriei, celor ale Poloniei și ale estului european în principal.