Mobilizare internaţională pentru era post-Gaddafi

Preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy (dreapta) strânge mâna liderului rebelilor libanezi Mustafa Abdel Jalil

La Paris s-a reunit „grupul de contact pentru Libia”, la care participă reprezentanţi din 60 de ţări, 13 şefi de state şi 19 premieri.

Rusia a recunoscut astăzi autoritatea legală a Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia şi Uniunea europeană a ridicat sancţiunile ce fuseseră impuse împotriva a 28 de entităţi economice libiene din cauza represiunii împotriva protestelor anti-Gaddafi începute în aceasta primăvară. La Paris, reprezentanţi din 60 de ţări participă la o conferinţă internaţională consacrata modalităţilor de susţinere politică şi economică a autorităţilor de tranziţie din Libia. Gazdele reuniunii de la Paris sunt preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy si premierul britanic David Cameron. Mai multe de la Oana Serafim.


Mobilizare internaţională pentru era post-Gaddafi

Your browser doesn’t support HTML5

Mobilizare internaţională pentru era post-Gaddafi




Declaraţia de recunoaştere din partea ministerului de externe al Rusiei a Consiliului Naţional de Tranziţie este considerată un pas important pentru legitimitatea acestei structuri provizorii de putere din Libia, pentru că Rusia nu a susţinut în Consiliul de Securitate ONU intervenţia NATO în sprijinul civililor şi a criticat în nenumărate rînduri politica ţărilor occidentale faţă de regimul colonelului Muammar Gaddafi.

Decizia Rusiei „de ultim moment” poate fi văzută şi ca o hotarîre determinată de interese economice, căci odată ce Consiliul Naţional de Tranziţie va prelua administrarea efectivă a ţării, Rusia ar putea pierde contracte avantajoase în domeniul petrolier sau militar. În trecut relaţiile Moscovei cu Tripoli au fost nu numai apropiate, dar şi bănoase.

La Paris a început în această seară o reuniune a aşa numitului „grup de contact pentru Libia”, la care participă reprezentanţi din 60 de ţări, 13 şefi de state şi 19 premieri. Reuniunea este găzduită de preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy şi de premierul britanic David Cameron. Liderii Consiliului Naţional de Tranziţie îşi vor prezenta planurile de viitor, atît cele politice cît şi cele economice.

Ministrul francez de externe Allain Juppe a anunţat că guvernul de la Paris a aprobat dezgheţarea a 1,5 miliarde de euro în active libiene aflate în băncile franceze. „Trebuie să ajutăm Consiliul Naţional de Tranziţie pentru că Libia este o ţară devastată, situaţia umanitară este critică şi este o penurie de apă, electricitate şi combustibil. Libia este o ţară potenţial bogată. Există active îngheţate care au fost folosite de vechiul regim. Acum le vom dezgheţa. Franţa a aprobat dezgheţarea a 1 miliard şi jumătate în active libiene deţinute de băncile franceze. Nu e vorba de bani francezi, sunt bani libieni, pe care Consiliul Naţional de Tranziţie să îi folosească pentru a începe reconstrucţia ţării”- a spus şeful diplomaţiei franceze.

La Bruxelles, coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene, Catherine Ashton, a anunţat că Uniunea a ridicat sancţiunile impuse împotriva a 6 porturi, mai multor companii de petrol şi bănci libiene şi că decizia va intra în vigoare de mîine.

Colonelul Gaddafi a cerut, la televiziunea libiană, susţinătorilor săi să nu se predea, numind din nou forţele anti guvernamentale drept „trădători” şi „hoţi” şi a promis ca victoria va fi de partea sa.

Anterior, fiul său Sail Al Islam a apărut într-un mesaj audio difuzat de televiziunea siriană Arrai, cerînd forţelor loiale încă lui Gaddafi să nu predea localitatea Sirta fără lupte. Consiliul Naţional de Tranziţie a dat un ultimatum pînă sîmbătă forţelor din Sirta să depună armele. Saif Al Islam spune, în această înregistrare că aceasta ar fi o „capcană” a rebelilor şi că cei ce se vor preda vor fi ucişi.

Un alt fiu al lui Gaddafi, Saadi a declarat televiziunii Al Arabia că are mandat din partea tatălui său să negocieze o soluţie paşnică pentru Sirta. Într-un interviu cu agenţia Reuters, şeful forţelor militare din Tripoli a spus că Saadi ar vrea sa treacă de partea Consiliului Naţional de Tranziţie, dacă i se asigură securitatea. Reţeaua CNN a relatat că Saadi ar fi negat că ar intenţiona să se predea.