1 septembrie la Bobeica - un sat cu tot mai puţini copii

1 septembrie la Bobeica

Profesorilor de la Bobeica le-a venit mai greu să le vorbească elevilor, la prima oră, despre cuceririle statului independent R.Moldova.

O statistică oficială a copiilor cu părinţi plecaţi peste hotare deocamdată nu există. Datele despre numărul acestora diferă de la un minister la altul, ultimele cifre făcute publice într-un studiu despre necesităţile acestor copii se ridică la 150 000, ceea ce ar însemna că aproximativ 40 la sută din elevii care învaţă în şcolile din republică au cel puţin un părinte în altă ţară. Lucia Diaconu a fost astăzi la liceul din satul Bobeica raionul Hînceşti şi relatează.



1 septembrie la Bobeica - un sat cu tot mai puţini copii

Your browser doesn’t support HTML5

1 septembrie la Bobeica - un sat cu tot mai puţini copii




Pe an ce trece, în curtea liceului teoretic din satul Bobeica la 1 septembrie se adună tot mai puţini copii. Îşi face efectul declinul demografic şi migraţia forţei de muncă, după cum spun savanţii. Altfel zis, după ce în sate se nasc mai puţini copii, părinţii îi iau în străinătate.

La începutul anilor 90, liceul de la Bobeica avea aproape 1 000 de elevi. Acum abia de se adună, cu tot cu copiii din satele din împrejurimi, puţin peste 400 de şcolari. Directoarea instituţiei Maria Joianu presupune că în cîţiva ani situaţia va fi şi mai proastă.

Maria Joianu: „Clasele 5-9 avem cîte 2 clase, clasele 1-4 avem cîte o clasă. Deci copii care vin în clasele 5-6-7 nu peste doi ani dar peste 5 ani vor fi jumătate. Dacă nu se va schimba ceva anume în direcţia asta. Adică să fie susţinute tinerele familii. Chiar şi acele familii care sînt aici, dar şi cele de peste hotare ei au un copil şi tot. Familiile cele mai tinere sînt plecate. Tinerii pleacă. Ei nu au locuri de muncă şi ei pleacă. Încă noi avem 25 de copii, dar satele vecine care sînt mai mari decît noi în acest an nici nu au. Sau sînt sate mai mici în care peste un an au clasa întîia. Cu toate că noi aveam cu 10 ani în urmă patru clase paralele. Acuma avem una singură.”

Maria Joianu (dreapta)
Aflu de la Maria Joianu că în ultimii ani tot mai mulţi părinţi din Bobeica, care şi-au găsit rostul în străinătate, s-au hotărît să-şi ia copiii cu ei. Numai în această vară directoarea le-a eliberat dosarele de studii la 11 elevi.

Maria Joianu: „Părinţii văd acolo un viitor al lor. Sau vine mama şi ia copiii, adică se desparte familia. Noi aşa nu prea avem în sat cazuri cînd tata să fi luat copilul. Dar care mama i-a luat da, şi care nu mai revine. Chiar avem multe femei care s-au căsătorit acolo şi-au luat şi copiii.”

Majoritatea elevilor din clasa a 8 B au cel puţin un părinte plecat peste hotare. Atunci cînd cineva din colegi are norocul să plece la părinţi, cei rămaşi, deşi regretă despărţirea, îl invidiază.

Doiniţa

Doiniţa a stat în aceeaşi bancă anul trecut cu Octavian Marcu. De acum încolo va comunica cu el doar prin Skyp:

„El a vrut să plece că acolo îi sînt şi mătuşile şi are mai multe rude la Italia. Va fi alături de mama sa, va avea un sprijin. Se va simţi bine.”


Psihologul liceului Ecaterina Bucur încurajează reîntregirea familiei, chiar dacă şcolile rămîn pustiite.

Ecaterina Bucur: „Pentru copii e mai bine să fie cu părinţii. Cele mai multe probleme sînt din motivul singurătăţii sau lipsei afecţiunii părinteşti. Copiii sînt bine îmbrăcaţi, au bani de buzunar, bani pentru manuale, nu duc lipsuri materiale însă ei ar vrea să aibă cui spune o problemă, ar dori să simtă căldura părinţilor. Nu ştiu, dacă ar fi puşi să aleagă, din păcate o parte din copii ar alege ca părinţii să plece ca să le trimită cele necesare. Asta-i o urmare negativă care se vede imediat. Se pierde legătura, se pierde sensibilitatea. Copiii nu mai întreabă părinţii „cum te simţi” dar întreabă „ce mi-ai trimis”. Dacă o să continuăm tot aşa familia n-o să mai fie să zic celulă, n-o să mai fie o valoare pentru societate şi asta-i cel mai grav ce se poate întîmpla.”

Ecaterina Bucur
De la învăţători aflu că aproape jumătate din şcolarii din Bobeica au fost trimişi azi la şcoală numai de unul din părinţi, în cel mai bun caz, sau de rudele în grija cărora au rămas. E o situaţie care-i demotivează pe copii să rămînă acasă. Tocmai din acest motiv profesorilor de la Bobeica le-a venit mai greu să le vorbească elevilor, la prima oră, despre cuceririle statului independent Republica Moldova.