4.09 - București: Raportul asupra stadiului pregătirii României pentru aderarea la UE aprobat de Parlamentul European

Emma Nicholson a cerut încă o dată, în faţa Parlamentului să se ridice obligativitatea vizelor pentru români.



9 septembrie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Dan Alexe).

Raportul asupra stadiului pregătirii României pentru aderarea la UE.

Revenim la reuniunea de astazi a Parlamentului de la Strasbourg. Acesta a dezbătut şi aprobat toate rapoartele privind stadiul pregătirii pentru aderare la Uniunea Europeană a celor 12 ţări candidate, inclusiv România. Într-o formulare metaforică s-ar putea spune că din raportul baronesei Nicholson ar putea retulta că dracul nu e chiar atît de negru, ceea ce nu înseamnă însă, din păcate că România ar fi făcut progresele aşteptate în domeniile extrem de sensibile, între care şi unele care definesc însăşi esenţa unui stat de drept. Detalii de la Dan Alexe

Deschizînd dezbaterile, preşedintele comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European, germanul Elmar Brok îşi exprimase în cursul dimineţii opinia că extinderea Uniunii ar trebui să aibă loc în ritmul prevăzut anterior, fără nici o întârziere sau amînare. Toate ţările candidate ar trebui să fie tratate în acelaşi fel, a spus el. Elmar Brok a mai spus în acelaşi timp că ţările candidate ar trebui să poată adera la Alianţa Nord Atlantică, NATO.

Au fost discutate cele 12 rapoarte despre ţările candidate, dar, înainte de asta fost ascultat comisarul european responsabil cu extinderea Gunter Verheugen. Acesta, după ce a salutat progresele realizate de fiecare ţară candidată, a ţinut să amintească faptul că integrarea romilor este încă o mare problemă în Europa de Est, problemă pentru a cărei rezolvare vor trebui cîteva decenii. Gunter Verheugen a ţinut, vorbind despre Romania să sublinieze progresele realizate în rezolvarea situației copiilor abandonaţi. El a lăudat şi activitatea raportorului Parlamentului European pentru Romania baroneasa Emma Nicholson.

Baroneasa Nicholson şi-a prezentat ultima variantă a raportului spu despre Romania. Ea a spus că Romania a făcut cele mai mari progrese în cel mai scurt timp, dintre toţi candidaţii. Romania are un guvern foarte competent, a apreciat Emma Nicholson şi acest guvern a lansat semnale economice foarte încurajatoare. 79% din români vor să adere la Uniunea Europeană. Emma Nicholson a cerut încă o dată, în faţa Parlamentului să se ridice obligativitatea vizelor pentru romani. [...]

Se menţionează apoi faptul că România nu a reuşit să închidă decît șapte din capitolele negocierilor, dar e apreciată ca pozitivă promisiunea unei accelerări a ritmului negocierilor. A fost adăugat un paragraf în care se constată că negocierile cu România în chestiunea mediului înconjurător încă n-au început şi i se cere comisiei europene să reducă la minimum o eventuală perioadă de tranziţie cerută de Romania.

Se cere în continuare Romaniei să facă mai mult pentru asigurarea drepturilor elementare ale minorităţilor. Se mai constată amestecul repetat al executivului în chestiunile justiţiei şi se cere mărirea salariilor judecătorilor. Sunt remarcate, cu mare îngrijorare semnele evidente de încercare de limitare a libertăţii presei. În rezumat, a fost o prezentare entuziastă a progreselor Romaniei, prezentare care contrastează cu criticile încă foarte severe conţinute în raportul final prezentat Parlamentului.