Jurnal de corespondent: clasificarea universităţilor din România

Alexandru Călinescu

Ministrul Educaţiei crede că acum tinerii vor fi mai bine informaţi. Numai că problemele învăţământului românesc rămân în picioare.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a făcut cunoscută clasificarea universităţilor din România, clasificare efectuată pe baza unor criterii europene de evaluare. Institutele de învăţământ superior au fost împărţite în trei categorii. Din prima categorie fac parte universităţile de cercetare avansată şi educaţie, care au dreptul să organizeze studii complete: licenţă, masterat, doctorat. În această categorie a elitei intră doar 12 universităţi, cele din Bucureşti, Cluj şi Iaşi, apoi universităţile tehnice din aceleaşi oraşe plus Timişoara, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universităţile de medicină din Bucureşti, Iaşi, Cluj.

Jurnal de corespondent: clasificarea universităţilor din România

Your browser doesn’t support HTML5

Jurnal de corespondent: clasificarea universităţilor din România




A doua categorie cuprinde universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică; regăsim aici, printre altele, universitatea din Timişoara, apoi universităţi mai tinere cum ar fi cele din Craiova, Constanţa, Braşov, Galaţi. În sfârşit, în categoria a treia intră universităţile centrate pe educaţie.

Consecinţele acestei clasificări sunt importante. 85% din locurile la doctorat au fost repartizate universităţilor din prima categorie, ceea ce reprezintă o creştere de 20%. La celălalt pol, doar 1,6% dintre locurile pentru studii doctorale vor merge către universităţile din categoria a III-a şi doar în cazul unor specializări socotite performante.

Sigur, e bine că reputaţia unor universităţi prestigioase a fost confirmată oficial. Se ştia, apoi, că proliferarea universităţilor, de stat şi private, a condus la scăderea nivelului. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, consideră că acum tinerii vor fi mai bine informaţi, vor şti unde să meargă şi ce să aleagă. Posibil. Numai că problemele învăţământului românesc rămân în picioare.

Sesiunea de toamnă a bacalaureatului a fost la fel de dezastruoasă ca aceea din vară. Licenţa nu mai reprezintă practic nimic. Doctoratul se pregăteşte în galop, pe parcursul a numai trei ani. Cultura umanistă este marginalizată. Singura noastră consolare este că acestea nu sunt doar probleme româneşti.