Recent președintele Băsescu vorbea despre faptul că „fereastra” către Europa, care ne-a fost deschisă în 2009, s-ar putea curînd închide dacă nu vom pune capăt instabilității politice. Pare-mi-se, totuși, că prin nealegerea președintelui, de fapt, se pune la încercare și răbdarea României, care este adusă în situația de „a da a lehamite din mînă” și de a renunța să mai susțină Republica Moldova.
În ultimii doi ani, de cînd avem la guvernare o alianţă formată din partide democratice, relaţiile cu România s-au îmbunătăţit simţitor şi chiar dacă pe alocuri mai sunt cu „scîrţ” - ne bucurăm, totuşi, de susţinerea necondiţionată a României în procesul de avansare spre UE. Dar s-ar putea întîmpla ca la următoarele alegeri să se schimbe configuraţia politică şi la Bucureşti, ceea ce ar însemna că cetăţenia română va putea fi obţinută mai greu, iar condiţiile pentru obţinerea vizelor să fie înăsprite. România ar putea avea motive întemeiate pentru aceste acţiuni, pentru că va adera curînd la zona Schengen, ceea ce presupune măsuri mai drastice de securitate la frontiera europenă.
Pe de altă parte, chiar dacă s-ar schimba configuraţia politică de la Bucureşti, o răcire a relaţiilor cu Chişinăul n-ar fi nici în avantajul României. Odată ce statul român îşi doreşte să aibă relații economice mai strînse cu cele mai importante ţări din cadrul UE, ar trebui şi ea la rîndul ei să demonstreze că este capabilă să construiască relaţii de bună prietenie cel puţin cu vecinii mai mici, aşa precum este Moldova.
Totodată, oricum nu s-ar schimba politica UE sau a României faţă de Republica Moldova, nimic nu-i va opri pe moldoveni din „parcursul” lor european de a redobîndi cetăţenia românească, care să le permită să muncească în Europa.