Preşedintele Barack Obama: America este mereu ameninţată dar americanii refuză să se lase terorizaţi.
În America, atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 au fost marcate, cu multă sobrietate, în cele trei locuri unde au avut loc: New York, Washington şi statul Pennsylvania. Ileana Giurchescu are detaliile.
Ceremoniile de la 11 septembrie
Your browser doesn’t support HTML5
La New York, acolo unde fuseseră turnurile gemene de la World Trade Center, preşedintele Barack Obama şi soţia sa au vizitat memorialul: două fântâni, amenajate în fundaţiile celor două clădiri distruse de atentatele de acum 10 ani. Au fost prezenţi şi fostul preşedinte Geroge w. Bush însoţit de soția sa. Iar preşedintele Obama a citit un psalm.
George W.Bush, care era preşedinte cu 10 ani în urmă când au avut loc atacurile, a citit dintr-o scrisoare adresata de primul preşedinte ale Statelor Unite, Abraham Lincoln, unei mame care şi-a pierdut cinci fii în războiul civil. În aşa-numita piaţă memorială, la locul locul unde au fost cele două turnuri de la World Trade Center, au fost prezente familiile şi rudele multora dintre victime, iar numele celor ucişi în atacurile teroriste de acum 10 ani au fost citite pe rând.
În timp ce se citeau numele victimelor, violoncelistul Yo Yo Ma a interpretat o suită de Bach iar mama uneia din victime a declarat că la 10 ani după atacuri, cei care au supravieţuit şi familiile celor ucişi trebuie să-şi amintească, fără ură şi resentimente, de ce s-a întâmplat atunci. Primarul New York-ului, Michael Bloomberg pe de altă parte a afirmat că cei 10 ani de la atentate au fost şansa unui nou început pentru oraş şi pentru locuitorii lui.
De la New York, ceremoniile s-au mutat la Washington, unde cu 10 ani în urmă, un avion deturnat a lovit o aripă a clădirii Pentagonului. Au murit toţi cei de la bord, 59 de persoane plus 125 de oameni, care erau în acel moment în partea lovită a Pentagonului. Noul ministru al apărării Leon Panetta a salutat curajul americanilor angajaţi între timp în cel mai lung război din istoria lor modernă, războiul împotriva terorismului.
A urmat vizita preşedintelui Obama la locul unde s-a prăbuşit, prin voinţa pasagerilor, încă un avion deturnat, în statul Pennsylvania. A fost singurul avion care nu şi-a atins ţinta, bănuită a fi fost Casa Albă sau clădirea Congresului american. „În momentul când democraţia americană era ameninţată – a declarat fostul preşedinte George W. Bush – o mână de oameni au decis să se sacrifice pentru a-şi salva ţara”. Şi fostul preşedinte Bill Clinton a amintit că pasagerii acelui zbor au salvat un simbol al democraţiei americane.
Toate ceremoniile s-au desfăşurat pe fundalul unor măsuri de securitate fără precedent, luate în parte şi ca urmare a unor ameninţări, se pare, foarte credibile. Preşedintele Barack Obama a declarat că America este mereu ameninţată, dar americanii refuză să se lase terorizaţi.