13.09 - Chișinău: Reacții la Chișinău și Tiraspol la evenimentele din Statele Unite

Moldovenii își exprimă solidaritatea cu Statele Unite și cei loviți de atacurile teroriste de la 11 septembrie.


13 septembrie 2001

Ora Moldovei.

Reacții la Chișinău și Tiraspol la evenimentele din Statele Unite.

La New-York şi Washington continuă operaţiunile de salvare a supravieţuitorilor şi de căutare a victimelor atacurilor teroriste de marţi. Autorităţile orăşeneşti cunosc numele a peste 4 700 de persoane date dispărute ca urmare a prăbuşirii Centrului comerţului mondial din New-York. Până acum au fost scoase din ruine doar 94 de cadavre, dintre care au fost indentificate mai puţin de 30. În ultimele ore au fost descoperite în viaţă printre dărâmături cinci membri ai echipelor de salvare, despre care se credea că au murit.

Primăria oraşului continuă să pornească estimarea că în dezastru şi-au putut pierde viaţa până la 10 mii de oameni. Preşedintele Bush a început ziua de lucru astăzi foarte devreme, întâlnindu-se cu şefii unor agenţii naţionale de securitate şi informaţii, care l-au pus la curent cu stadiul cercetărilor pentru descoperirea complicilor celor care au lansat atacurile din 11 septembrie. El a purtat convorbiri telefonice cu mai mulţi şefi de state în ideea de a pune bazele unei coaliţii internaţionale pentru combaterea terorismului. Ulterior preşedintele a anunţat că se va duce mîine după masă la New-York la locul dezastrului.

Într-o scrisoare adresată Congresului, Bush a cerut să se aprobe un fond de 20 de miliarde de dolari, care să fie folosit pentru a face faţă atacurilor teroriste şi consecinţelor acestora. La clădirea Pentagonului de la Washington operaţiunea de salvare a fost întreruptă cu puţin înainte de ora opt dimineaţa, ora trei după masă la Chişinău, ca urmare a unor ameninţări telefonice. În cursul după amiezii la Pentagon a avut loc o conferinţă de presă, în care ministrul adjunct al apărării, Paul Wolfowitz, a declarat că se pregăteşte o campanie de răspuns şi că nu va fi vorba de o singură lovitură militară.

După o întrerupere de 50 de ore, primul avion de pasageri şi-a luat astăzi zborul de pe Aeroportul New-York din satatul New Jersey. Pierderile companiilor aeriene, cauzate de suspendarea zborurilor se ridică la peste 10 milarde de dolari.

Să trecem acum la desfăşurările de la Chişinău. Astăzi preşedintele Vladimir Voronin a prezidat o şedinţă a Consiliului coordonator pentru combaterea corupţiei şi crimei organizate. Potrivit unui comunicat de presă, la întrunire s-au discutat acţiunile care trebuiesc întreprinse pentru a contracara importul ilicit de alcool, carburanţi şi ţigări, ca şi realizarea deciziilor luate anterior privitoare la combaterea fenomenului corupţiei.

Între timp separatiştii transnistreni par să încerce să profite de ultimele evenimente din America pentru a poza în victime a ceea ce ei descriu drept acţiuni teroriste din 1992. Evident, ei nu sunt nici pe departe singurii, care procedează în acest fel. Mai toate forţele separatiste din întreaga lume, ca şi unele mişcări cunoscute pentru înclinaţiile lor teroriste, inclusiv cele palestiniene, au făcut acelaş lucru după atacurile de marţi. Mai multe despre reacţiile de la Chişinău şi Tiraspol la evenimentele tragice din Statele Unite de la Alexandru Eftodi.

Zeci de persoane au continuat să vină şi astăzi cu flori la Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova pentru a-şi exprima compasiunea şi solidaritatea cu poporul american. Majoritatea au scris mesaje în Cartea de condoleanţe, deschisă la Ambasadă. Printre aceştea se numără mulţi miniştri, lideri parlamentari, oficiali ai Ministerului de Externe, funcţionari, preşedinţi de partid, precum şi oameni simpli.

Liderul Partidului Popular Creşti-Democrat de opoziţie, deputatul Iurie Roşca a adresat public un mesaj ambasadorului american, Rudolf Perina, în care se spune că „ţinta grupării demente ce a comis acest masacru apocaliptic nu este doar America, ci însăşi temelia orânduirii democratice, promovate de Statele Unite şi împărtăşite de ţările lumii”. Iurie Roşca spune că „are deplina încredere în puterea Statelor Unite ale Americii de a depăşi şocul acestei tragedii, de a identifica criminalii şi a curma pentru totdeauna orice încercare de a mai pune în pericol pacea în lume şi dreptul fiecărei persoane de a se bucura de viaţă în deplină siguranţă şi libertate.”

Oamenii care au vizitat în aceste zile Ambasada Statelor Unite au completat cu mesaje adresate poporului american două volume ale Cărţii de condoleanţe. Ele vor fi transmise la Washington, la Departamentul de stat. Potrivit Agenţiei BASA-press, care citează surse de la ambasadă, unii oameni s-au oferit să doneze sânge pentru persoanele rănite în atacurile teroriste de la New-York şi Washington.

Şi preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol, Grigore Maracuţa, în numele deputaţilor autoproclamatei republici nistrene, a exprimat condoleanţe Statelor Unite pentru „actul de agresiune fără prececedent al terorismului internaţional. Într-o declaraţie a lui Maracuţa se spune că evenimentele produse în Statele Unite depăşesc graniţele naţionale, fiind o provocare pentru întreaga lume civilizată.

Autorităţile de la Tiraspol au făcut uz de acest prilej pentru a afirma că „şi poporul Transnistriei a fost în 1992 victimă a unui şir de acte teroriste”. Liderii separatişti se referă la războiul de pe Nistru. Precizăm însă că acesta a fost declanşat de gardiştii transnistreni, care au întreprins un atac înarmat asupra posturilor de poliţie din oraşul Tighina.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.