13.09 - București: Ambasada americană îşi reia activitatea după atacurile din 11 septembrie

Ministerul apărării a anunţat constituirea unei celule de criză în cadrul centrului operaţional pentru conducere militară, care să monitorizeze permanent evoluţia situaţiei.



13 Septembrie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Radu Stănescu).

Ambasada americană la Bucureşti îşi reia activitatea după atacurile din 11/9.

„Cetăţenii României fac proba unui remarcabil simţ civic o dovadă fiind, între multe altele, creşterea numărului celor care donează sânge pentru spitalele americane unde sunt internate victime ale atentatelor din 11 septembrie”.

În jurul ambasadei au fost luate măsuri speciale de securitate. Ataşatul de presă al ambasadei a declarat că ar putea fi o măsură temporală dar şi-a exprimat speranţa ca ambasada va putea lucra normal.

Corpul diplomatic american, a mai declarat ataşatul de presă, mulţumeşte autorităţilor române pentru măsurile speciale de securitate, luate imediat după atentatele din America. Susan Johnson, însărcinatul cu afaceri al ambasadei a repetat faptul că administraţia americană apreciază solidaritatea statului şi poporului român.

Continuă însă şi seria falselor ameninţări cu bombă. După ce au blocat activitatea mai multor instituţii din Bucureşti, Iaşi şi Slatina. Astăzi s-au semnalat alerte la sediul primăriei din capitală şi a tribunalului Bucureşti, în pofida avertismentelor poliţiei că autorii, odată identificaţi, riscă să fie judecaţi penal.

La primăria capitalei, primarul general Traian Băsescu a refuzat să evacueze clădirea după ce s-a primit un telefon că ar exista pericolul unei bombe. Dar timp de două ore, nimeni nu a avut acces în primărie, perioadă în care experţii au controlat întreaga clădire.

Poliţia a cerut de la procuratura generală dreptul de a intercepta convorbirile telefonice ale unor instituţii publice pentru a identifica autorii ameninţărilor false.

Ministerul apărării a anunţat constituirea unei celule de criză în cadrul centrului operaţional pentru conducere militară, care să monitorizeze permanent evoluţia situaţiei, menţinerea unei comunicaţii permanente între minister şi reprezentanţele militare ale României de la ONU, NATO, UE şi OSCE precum şi întărirea pazei cazărmilor, depozitelor şi altor obiective militare.