Un interviu cu Leonid Bujor, consilierul pentru educaţie al primului-ministru.
Consilierul primului ministru pentru educație, fostul ministru Leonid Bujor spune că elevii au primit anul aceasta tot manuale de istorie universală și istorie a românilor, chiar dacă cele două discipline au fost comasate în una singură – istoria. Bujor i-a declarat Luciei Diaconu că manualele datează din 2006, înainte că fosta guvernare comunistă să elimine istoria românilor din programul școlar și că pentru editarea manualelor noi n-a fost nici timp destul, nici bani:
Un interviu cu Leonid Bujor
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: „D-le Bujor, ştim că ministerul a făcut modificări de curînd şi începînd cu acest an de studii urmează să studieze o singură disciplină Istoria, care va incorpora Istoria Universală, Istoria Naţională, Istoria locală. Cînd vor ajunge în şcoli manualele pentru această disciplină?”
Leonid Bujor: „Manualele au o perioadă stabilită pentru utilizare – 4-5 ani. Ţinînd cont de faptul că nu am avut posibilitatea şi mijloace financiare pentru a edita noi manuale, am luat decizia, în calitate mea de ministru atunci, să reedităm manualele de Istoria Universală şi de Istoria Românilor, care trecuseră concursul pînă la perioada comunistă. Ele au fost folosite pînă la venirea comuniştilor la putere, mai bine zis pînă la anul 2006. De aceea, astăzi, în instituţiile de învăţămînt din Republica Moldova, au fost expediate manuale de Istoria Românilor şi de Istoria Universală editate în RM pînă în anul 2006, dar reeditate în prezent , cu ajutorul statului român. Aceste manuale nu au un caracter opţional sau de recomandare, cum spun unii. Ele sînt prevăzute în sugestiile de organizare ale învăţămîntului, la disciplina Istoria, atît în 2010-2011, cît şi în 2011-2012. Pentru a edita manuale, e nevoie de o perioadă lungă de timp. Se anunţă un concurs, trebuie elaborată concepţia, iar în baza concepţiei – curricula nouă. Se formează grupuri de experţi pentru evaluarea manualelor. Cred că e perioadă de cel puţin 8-9 luni, dar poate şi mai mult. După toate probabilităţile, aceste manuale vor fi editate pentru următorul an de studii”.
Europa Liberă: „D-le Bujor, cîte clase au primit manuale noi la toate materiile în acest an?”
Leonid Bujor: „Există o problemă la acest capitol. Dar eu vreau să vă spun că pe parcursul ultimilor ani, pînă în 2010, în RM nu prea s-au editat manuale. Astfel, în anul 2009, au fost editate în total 3 manuale, din care unul a fost editat în perioada cînd deţineam funcţia de ministru. Anul acesta mai mult de 50 de titluri au fost editate şi reeditate de noua componenţă a echipei ministerului, în frunte cu ministrul Şleahtiţchi”.
Europa Liberă: „Dar noi avem o informaţie că în acest an doar două clase au primit manuale noi la toate materiile.”
Leonid Bujor: „Eu nu deţin această informaţie, dar nu exclud, fiindcă nimeni nu poate să vă declare astăzi că noi avem capacităţi financiare pentru a edita manuale 100% pe parcursul unui an. În primul rînd, din punct de vedere organizatoric, lucrul acesta e imposibil. Sînt nişte criterii care trebuie respectate şi asta presupune cel puţin un an. În al doilea rînd, există o peridiocitate”.
Europa Liberă: „Copiii de la noi se întîmplă să folosească manuale care sînt mai vechi de 5 ani...”
Leonid Bujor: „Probabil sînt, că 3-4 discipline avem în RM unde nu se reuşeşte respectarea acestui termen. 100 de milioane în doi ani de zile s-ar putea să se includă în acel ciclu pentru ca ulterior, anual, să se asigure editarea manualelor care ar reveni o dată la 4 ani. Aşa cred eu. ”
Europa Liberă: „Cum ar putea să se asigure părinţii că, plătind taxe pentru închirierea manualelor, banii ajung la destinaţie, că sînt folosiţi tot pentru editarea manualelor?”
Leonid Bujor: „Pentru a nu pierde prea mult timp, să se adreseze la Minister şi la Agenţie. Există direcţii raionale şi municipale Tineret şi Sport prin intermediul cărora se realizează aceste politici. Şi atunci e foarte uşor să se verifice. Dar eu cred că se va reuşi acest lucru pînă la sfîrşitul anului curent. Este necesar de elaborat un nou regulament cu privire la activitatea acestor asociaţii părinteşti, prin intermediul cărora se achiziţionează deseori banii”.