Ioan Stan: România nu se confruntă cu amenințări teroriste.
18 septembrie 2001
Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Sabina Fati)
România în acțiunea anti-teroristă internațională.
Comisiile parlamentare de apărare ca şi cele de control a activităţii SRI şi SIE s-au reunit pentru a analiza efectele pe care le-ar putea avea pentru România, o implicare alături de NATO într-o eventuală intervenţie militară, în cadrul războiului împotriva terorismului.
România ar vrea să demonstreze că este cu adevărat interesată să intre în lupte cu terorismul. Consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui, Ioan Talpeş a spus Europei Libere că Bucureştiul nu urmăreşte un anume câştig din hotărârea luată de Ion Iliescu care a cerut Parlamentului să fie de acord cu punerea la dispoziţia NATO a spaţiului aerian, terestru şi maritim al României, în sprijinul unui eventual răspuns împotriva teroriştilor”.
Ioan Talpeş: „România îşi asumă în acelaşi timp şi un risc. Dacă te situezi şi declarativ şi dacă desfăşori şi acţiuni în sensul acesta, normal că se pot înmulţii şi riscurile dar, în acelaşi timp, dobândeşti şi nişte aliaţii în această luptă.”
Şeful comisiei parlamentare pentru supravegherea SRI, Ioan Stan a explicat faptul că pentru moment România nu se confruntă cu ameninţări teroriste dar există riscuri, nuclee de organizaţii străine care folosesc violenţă. El a refuzat, din motive de securitate, să spună câte astfel de organizaţii ar fi în România şi care sunt ele.
Sunday Times relatase că centrele islamice de caritate din România şi alte 12 ţări ar fi fost finanţate şi de organizaţia lui Ben Laden. Şeful comisiei SRI s-a ferit să confirme sau să infirme informaţia, în timpul audierilor din Parlament.