Prin ziare, pagini web şi bloguri tinerii reuşesc să depăşească izolarea şi anonimatul

Tinerii sînt lideri de opinie în localitatea lor și acum se trece la jurnalismul on-line



Dacă vrem să fim siguri că deciziile noastre sunt cele mai bune din cele posibile, avem nevoie de informaţii. E un principiu, care, din păcate, se învaţă din greşeli. Tinerii de astăzi au şansa să schimbe starea de lucruri. Astfel îmi explic eu popularitatea crescândă a ziarelor şcolare, a posturilor locale de radio şi, mai nou, a blogurilor şi reţelelor de socializare – toate acestea constituind o platformă prin care tinerii îşi pot expune punctul lor de vedere, pot deveni participanţi activi ai transformărilor sociale în strada, cartierul, comunitatea sau regiunea în care locuiesc.

Ecaterina Covali
Ecaterina Covali, preşedintele Centrului Tânărului Jurnalist, organizaţie care promovează participarea tinerilor prin mass-media, spune că în ultimii ani se atestă o creştere a interesului tinerilor, mai ales al celor din localităţile rurale, pentru a comunica prin mass-media.

Ei îşi crează ziare, pagini web şi bloguri şi astfel reuşesc să depăşească izolarea şi anonimatul, obţinând deschidere spre viaţa publică şi formându-şi o dorinţă de a schimba lucrurile, spune Ecaterina Covali:

„Ei sunt şi lideri de opinie în localitatea lor, au ziare şcolare, acum se trece uşor la jurnalismul on-line, a devenit şi un fel de trend acum să-ţi spui părerea, să spun ce gândeşti şi eşti mai motivat când vezi şi un feed back. Ei vorbesc despre probleme serioase cum ar fi SIDA, despre subiecte tabu. Tinerii isi spun parerea si vizavi de guvernarea noastra. Noi ne străduim să-i învăţăm cum să abordeze aceste sbiecte corect in presa”.

Un radio sau un ziar şcolar este pentru mulţi copii, rămaşi singuri acasă, singura posibilitate de a se face auzit, spune Monica Hurstley, voluntară a Corpului păcii, care împreună
Monica Hurstley

cu elevii Liceului „Mihail Sadoveanu” din Giurgiulesti au lansat un post de radio, devenit destul de popular în localitate:

„Multi tineri din Moldova nu au voce şi nimeni nu-i ascultă, nu contează ce opinie au, dar prin radio ei pot să-şi exprime opiniile, mulţi adulţi cred că ei încă sunt copii şi că nu sunt importanţi, dar ei sunt foarte deştepţi şi pot fi importanţi. În America de mici suntem învăţaţi că pas cu pas putem face schimbări mari.

Mulţi tineri din Moldova se întreabă „Ce pot să fac eu, sunt în sat, nu am bani, cum pot să facă schimbări, o persoană simplă, dar cei care au lucrat la radio au înţeles că ei pot să facă schimbări în lume”.

Lidia Mocanu
Tinerii din Giurgiuleşti au reuşit să atragă la emisiunile pe care le fac la Radio Giurgiu şi copii cu dizabilităţi, care să vorbească despre ei şi problemele lor, spune Lidia Mocanu, elevă la Liceul din Giurgiuleşti: „Deşi suntem la început, încercăm să atingem toate laturile vieţii, chiar vorbim despre cazuri sociale, probleme ale copiilor cu dizabilităţi, tot ceea ce vizează societatea noastră, petrecerea timpului liber cât mai frumos”.

La Academia de Studii Economice, bunăoară, studenţii îşi pot rezolva cel mai lesne problemele cu facultatea dacă le abordează în ziarul studenţesc „Curierul Economic”,
Alina Codreanu

spune Alina Codreanu, care, deşi a optat pentru o facultate economică, s-a implicat şi în activitatea ziarului studenţesc, pentru că avea deja experienţă la revista liceului din Ungheni.

„Am pornit de la ideea că dacă ne vom promova noi înşine ca buni studenţi angajatorii vor atrage şi ei atenţia. Discutăm probleme ce ţin de corupţie şi mită, probleme cu cazarea în cămine”.

Pentru ca tinerii să aibă mai multe posibilităţi de a-şi exprima părerile, să-şi dezvolte abilităţile de comunicare, Centrul Tânărului Jurnalist a elaborat un proiect de strategie de dezvoltare a mass-mediei tinerilor din Moldova. Documentul presupune mai multe măsuri pentru a face cât mai fezabilă presa în care sunt implicaţi tinerii, prin atragere de fonduri şi diversificare.
Experţii spun că tânărul care are posibilitatea încă din şcoală să-şi expună părerea personală, să-şi apere propriile opinii, va fi mai bine pregătit pentru viaţa independentă de matur, deoarece va avea mai multe şanse să găsească soluţii adecvate în circumstanţe nefavorabile şi să iasă cu succes din situaţii dificile.

De altfel un stidiu UNICEF la scară mondială „Vocile tinerilor” arată că numai 15% din tineri consideră că părerea lor contează atunci când se iau decizii în interesul lor. Circa 4 din 10 copii susţin că părerea lor de fapt nu contează şi la aceştia poate fi atribuită 1/4 de tineri care au răspuns „nu ştiu“.