„Cartea regilor goi, a judecătorilor hoţi şi a prorocilor mincinoşi” (Timpul)

De ce emigrează moldovenii, o mărturie (Adevărul)



Nicolae Negru scrie în Jurnal de Chişinau că Alianţa pentru Integrare Europeană dupa alegeri a avut avantajul psihologic de a fi invins Partidul Comuniştilor a doua oară. Acum, dimpotriva, avantajul e de partea PCRM, eventualele alegeri anticipate ar putea fi fatale partidelor din Alianţă, ele ar putea pierde guvernarea si unele din ele chiar si intrarea in Parlament. Alianţa trebuie să demonstreze ca au facut totul ca sa evite anticipatele, continuă Nicolae Negru, aşa că daca vor fi iar alegeri, să şi le asume Voronin.

Iar pe prima pagină din Jurnal de Chisinau puteti citi un reportaj despre o femeie de 33 de ani, care isi creşte singură cei nouă copii.

Despre riscurile unei noi mici afaceri puteti citi in Timpul. Autorii scriu că odată ce intri in joc, nu poti sa te opresti la jumătate de cale, sa spui „cer scuze, am plecat”. Trebuie sa iei credit, ai pus apartamentul in gaj si daca ai gresit, vine banca si iti spune „merci mult”, şi atât.

Cartea regilor goi, a judecătorilor hoţi şi a prorocilor mincinoşi”, este titlul editorialului pe care îl publică azi, în Timpul, Constantin Tănase. E dreptul fiecaruia sa simpatizeze un partid, o doctrină, un lider. Dar acest drept presupune si o obligatie, sa nu mai arunce pietre in gradina altora. Sau si mai simplu, daca ai decis sa faci trotuarul, schimba-ti hainele, nu iesi la munca in veşminte de calugariţă. Tanase se referă la unii comentatori politici care nici nu inteleg ce citesc, dar comentază si „combat adânc”.

La fel ca si apocalipsa prezisă de mayaşi, moldovenii au şi ei micile lor apocalipse. Ultima a fost la 20 septembrie, scrie Vsevolod Ciornei în Saptamana, atunci cand Curtea Constitutionala trebuia sa infrânga balaurul crizei politice. Si iata 20 septembrie a trecut, soarele nu s-a oprit in loc, pământul n-a sarit de pe orbită, s-a aminat apocalipsa si miracolul. Acum oamenii trebuie sa-si rezolve singuri problemele, indiferent daca avem sau nu crize politice sau alegeri anticipate, încheie Ciornei.

Si in Adevarul puteti citi discuţia pe care a avut-o scriitorul Vitalie Ciobanu în avion cu un bătrân care in urmă cu 10 ani a plecat să locuiască in Germania. Nu totul depinde de autoritati, povesteşte batrinul, mai e si lipsa de civilizatie a oamenilor.