Așa precum a confirmat nu demult chiar Vladimir Voronin - toți politicienii știu că alegerile parlamentare anticipate ne bat la ușă, însă nimeni nu vrea să recunoască acest lucru.
Alegerile anticipate sunt favorizate în primul rînd de gradul ridicat de deterirorare a relațiilor între membrii AIE, dar și de încăpăținarea comuniștilor de a nu-l vota la Președenție pe fostul lor coleg de partid - Marian Lupu.
Succesul obținut de reprezentanții actualei guvernări la 22 septembrie la Moscova, unde s-a decis reluarea negocierilor oficiale în privința rezolvării conflictului transnistrean, constituie un alt motiv pentru comuniști de a zădărnici alegerea președintelui, care numaidecît vor dori să mai spulbere din entuziasmul liderilor AIE.
Acum cred că este timpul ca partidele din cadrul AIE să disece și să studieze mai serios electoratul comuniștilor, pentru ca de altfel este foarte probabil ca după noile alegeri anticipate, să ne trezim cu același raport de forţe în Parlament. Dacă analizăm alegătorii comuniştilor, putem distinge trei categorii de electorat: prima este reprezentată de vorbitorii de limbă rusă, a doua o formează pensionarii „fidelizați” de Voronin încă de prin 2001 cînd a început să le dea pensia la timp și cea de-a treia este formată din oportuniști și „indiferenți”, care votează comuniștii din interes.
Ținta următoarelor alegeri, pentru partidele AIE, trebuie să fie în primul rînd cea de-a doua categorie căreia în nici un caz nu trebuie să i se aducă aminte despre realizările alianței. Nimic nu i-ar putea determina mai mult pe pensionari să-și schimbe opțiunea decît tematica existențială, îndemnîndu-i ca înainte să voteze să-și întrebe nepoții cum ar dori ei să voteze bunicul și bunica.
Doar însuși Marele Ștefan cel Sfînt spunea că Moldova nu este a lui și nici a noastră, ci a copiilor copiilor noștri. Și întrucît înşişi comuniștii sunt cei care fac uz de autoritatea marelui Domnitor pentru ca să-și promoveze tezele moldoveniste, electoratul comuniştilor ar trebui să asculte de cuvintele lasate drept moștenire de către Ștefan cel Mare și Sfînt.