Moldova și Țara lui Gulliver (Jurnal de Chișinău)

Rusia umilită (V. Ciobanu/Adevărul).




Jurnal de Chişinău are pe prima pagină un reportaj despre oamenii din satul Cujba, raionul Glodeni, la care gazificarea a ajuns pana la marginea satului, dar din cauza saraciei oamenii refuză să se conecteze. Cele 50 de cereri de conectare la gaz au fost retrase si locuitorii satului au decis sa se incalzească iarna cu tizicul pe care-l fabrică singuri de pe timpul verii.

Nicolae Negru, tot acolo, gaseşte asemanari mari între viaţa politică din Moldova şi viaţa politică din ţara Liliput, descrisă amănunţit în călătoriile lui Guliver. Acolo cele doua partide locale sunt intr-o lupta permanentă: Partidul Tocurilor Înalte şi Partidul Tocurilor Joase. Unii considerau ca legea fundamentală, Constituţia, poate fi onorată numai pe tocuri inalte, iar alţii – numai pe tocuri joase. Iar luptele durau nu mai puţin de 70 de ani. Aşa şi în Moldova, Negru scrie că politicienii se războiesc in pofida valorilor şi principiilor comune.

În Timpul, Alexandru Vakulovski face legătura dintre Moldova şi politicienii ei cu o groapă, o groapă care face paraziti, adica oameni care se folosesc de mizerii, oameni care fac bani şi imagine din mizerii.

Tot acolo, Pavel Păduraru scrie despre crima de la Galaxy. El constată că după crimă la telefoanele Clubului de Mix Fight Elat nu mai răspunde nimeni, si ca inainte de omor aproape toţi şefii de la Universalbank au disparut, iar cei rămaşi se eschivează de la orice discuţii.

Scriitorul Vitalie Ciobanu scrie in Adevărul ca Rusia trăieşte una dintre cele mai mari umilinţe din istoria sa. O mana de KGBişti îmbuibaţi, care nu au alternativă, trebuie sa aleaga puterea sau puşcăria. E vorba despre rocada pe care a propus-o preşedintele Medvedev, adică la următoarele alegeri să revină expreşedintele Putin la cârma ţării. Vitalie Ciobanu consideră ca in acest caz 140 de milioane de oameni au ramas fara dreptul de a alege.

Kişiniovskie Novosti relatează că „într-o singură noapte, de marţi spre miercuri, în Moldova, în procesul luptei politice care nu conteneşte, a fost practic distrusă independenţa puterii judecătoreşti”.

Iar Moldavskie Vedomosti scrie că „la începutul sec. XIV, cardinalii catolici au fost închişi timp de câteva luni într-o catedrală, întrucât, din cauza intrigilor interne, nicidecum nu puteau să aleagă un nou papă. Probabil, ar fi cazul să fie aplicată această metodă eficientă în raport cu deputaţii noştri, care deja de doi ani nu sunt în stare să aleagă preşedintele.”