2.10 - Chișinău: Dosarul Mitropoliei Basarabiei la CEDO

Audierea pe fond în procesul intentat Guvernului de la Chişinău de Mitropolia Basarabiei.



2 octombrie 2001

Ora Moldovei.

Dosarul Mitropoliei Basarabiei la CEDO.

Astăzi la Strasbourg Curtea Europeană a Drepturilor Omului a examinat dosarul Mitropoliei Basarabiei, decizia urmând a fi făcută publică în săptămânile următoare. Detalii de la Ina Coreţchi.

Astăzi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a avut loc audierea pe fond în procesul intentat Guvernului de la Chişinău de către Mitropolia Basarabiei. În conformitate cu procedura de la Curtea Europeană, decizia adoptată astăzi de completul de judecată va fi făcută publică într-un termen de trei săptămâni.

La procesul de astăzi Guvernul Republicii Moldova a fost reprezentat de către ministrul Justiţiei, Ion Morei, şeful Serviciului de stat pentru culte, Gheorghe Armaşu, şi agentul guvernamental, Vitalie Pârlog. Cauza Mitropoliei Basarabiei a fost susţinută de reprezentantul mandatat al Mitropoliei la instanţa de la Strasbourg, Vlad Cubreacov, vicepreşedinte al Partidului Popular Creştin-Democrat, şi de avocaţii John Warwick Montgomery şi Alex Dos Santos. Solicitat de postul nostru de radio, reprezentantul Mitropoliei Basarabiei, Vlad Cubreacov, a relatat care a fost pledoaria susţinută de acuzare.

Vlad Cubreacov: „Mitropolia Basarabiei a prezentat în şedinţa de astăzi o serie de probe suplimentare, care atestă faptul că autorităţile Republicii Moldova s-au dedat intimidărilor, persecuţiilor şi discriminărilor creştinilor asociaţi benevol în cadrul Mitropoliei Basarabiei. Acestea au fost vărsate la dosarul cauzei, iar copii după ele au fost oferite reprezentanţilor Guvernului Republicii Moldova, care nu le-au contestat.

Pledoaria avocatului Mitropoliei Basarabiei, John Warwick Montgomery, s-a axat pe jurisprudenţa Curţii, pe cazurile şi precedentele similare. Au adus în atenţie faptul că autorităţile centrale de stat, în special preşedintele comunist Vladimir Voronin, primul ministru Vasile Tarlev, o serie de deputaţi comunişti, precum şi structura locală a Patriarhiei Moscovei, au încercat să influenţeze decizia Curţii Europene, exercitând presiuni.”

Reprezentanţii Guvernului Republicii Moldova la proces nu au putut fi contactaţi, în timp ce diplomaţii de la Reprezentanţa moldoveană de la Strasbourg au evitat să facă declaraţii oficiale, pe motiv că nu au fost mandataţi. Înainte de a pleca la proces ministrul Justiţiei, Ion Morei, a respins solicitările mai multor medii locale de a prezenta poziţia pe care o va adopta la Strasbourg. În opinia lui Vlad Cubreacov, pledoaria reprezentanţilor Executivului moldovean a produs o impresie puţin favorabilă.

Vlad Cubreacov: „Guvernul a avut o pledoarie care a lăsat o impresie cel puţin proastă, pentru că nu a purtat un caracter juridic. Nu s-a referit la fondul problemei, ci a purtat un caracter eminamente publicistic. S-au făcut referiri la aşa-zisele implicaţii politice ale acestui caz, subliniindu-se faptul că Partidul Popular Creştin-Democrat din Republica Moldova ar fi principalul promotor al intereselor Mitropoliei Basarabiei în Republica Moldova şi în faţa instanţelor internaţionale. S-a vorbit în pledoaria domnului ministru Ion Morei despre aşa-zisul „expansionism românesc”, care doreşte „să pescuiască în ape tulburi” şi despre faptul că Mitropolia Basarabiei şi-ar fi dobândit în ultimii nouă ani toate bisericile prin metoda „zăhărelului”. Acest fapt a fost invocat de către reprezentantul Guvernului pentru a justifica decizia adoptată săptămâna trecută de către Guvernul Republicii Moldova, prin care structura locală a Patriarhiei Moscovei a fost declarată succesoare de drept a Mitropoliei Basarabiei.”

Amintim că săptămâna trecută primul ministru Vasile Tarlev a declarat că Guvernul se va conforma deciziei Curţii Europene pentru Drepturile Omului doar în cazul în care aceasta va fi favorabilă autorităţilor moldovene. Mitropolia Basarabiei a acţionat Guvernul Republicii Moldova în instanţa de la Strasbourg în 1998 pe motiv că Executivul refuză să o înregistreze, menţinând-o în ilegalitate.

Dacă Curtea Europeană pentru Drepturile Omului se va pronunţa în favoarea Mitropoliei Basarabiei, Guvernul de la Chişinău va fi obligat să o recunoască imediat şi să achite timp de trei luni suma la care va evalua instanţa de la Strasbourg prejudiciile morale suportate de Mitropolia Basarabiei. Mitropolia a solicitat despăgubiri de 160 de mii de franci francezi.

Din Chişinău, Ina Coreţchi, Radio Europa Liberă.