Lectura te ajută să sintetizezi informația

De vorbă cu Valentin Malaneţchi, 15 ani, care studiază la Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu”.



Cu Europa Liberă la Librăria din Cartier

Your browser doesn’t support HTML5

Cu Europa Liberă la Librăria din Cartier




Valentin Malaneţchi: „Părinţii mei sunt amândoi intelectuali, în casă avem o grămăzenie de cărţi, o bibliotecă mare. Am început cu romane de aventuri, cu
Valentin Malanețchi

Jules Verne, apoi am trecut la cărţi serioase...”

Europa Liberă: Ce înseamnă cărţi serioase?

Valentin Malaneţchi:
„Cum ar fi „Romanul Adolescentului Miop”, care este o carte care nu doar povesteşte, dar în acelaşi timp şi învaţă, autori ca Lucian Blaga...”

Europa Liberă: Acum citeşti vreo carte?

Valentin Malaneţchi:
„De Octavian Paler „Viaţa pe un peron” – este o carte un stil diferit faţă de cărţile pe care le-am mai citit. Autorul nu prezintă un erou imaginar absolut perfect, dar prezintă viaţa unui om simplu care trăieşte pe un peron, cu absolut toate problemele lui, viaţa lui interioară în cele mai mici detalii şi prezintă un om simplu, asta izbeşte în primul rând.”

Europa Liberă: Ai învăţat vreo lecţie din experienţa asta?

Valentin Malaneţchi:
„Trebuie să lupţi singur mai departe, să crezi în ceva şi să reuşeşti singur, cu toate că eroul nostru din această carte nu a reuşit, dar merită oricum să încerci. M-a convins să fac ceva mai bun şi diferit. Să lupt pentru a reuşi în viaţă.

Lectura te ajută să sintetizezi diferită informaţie, te ajută să te ridici pe sine însuţi la un nivel superior. Dar nu depinde doar de citit, dar de nivelul intelectual al fiecăruia, pentru că sunt oameni care fara să citească sunt capabili să ducă o conversaţie la un nivel cultural destul de înalt, dar oricum trebuie să citim.”