Vicepreședintele Rosatom a avertizat că tratativele cu Bulgaria nu vor putea continua la infinit.
Rusia şi-a îmbunătăţit oferta pentru centrala nucleară Belene din Bulgaria: Rosatom a oferit să finanţeze întreg proiectul, care bătea pasul pe loc din 2008, când s-a retras concernul german RWE: Relatează de la Sofia Petiu Petko.
Rosatom, prin vicepreședintele său Kiril Komarov, a anunțat că concernul va oferi sub forma de credit toate echipamentele necesare iar plata lucrărilor de construcție-montaj se va putea efectua din profitul rezultat de pe urmă exportului în Balcani al energiei electrice produse. Până acum Rosatom promitea un credit în valoare de cel mult 2 miliarde euro. Poziția indecisă a Bulgariei, se pare, i-a făcut pe ruși să ofere condiții mai bune.
Cu câteva zile în urmă Compania bulgară de electricitate și Atomstriexport (care face parte din concernul Rosatom) au convenit amânarea, până la 31 martie 2012, a deciziei finale cu privire la reluarea lucrărilor pe malul Dunării.
„Oferta noastră de creditare este unică”, a spus Komarov. În proiect vor rămâne companiile „Fortrum” din Finlanda și „Altran Tehnologies” din Franța cu participare inițială de căte un procent și opțiune de majorare pînă la 25. Investitorii europeni sau statul bulgar vor putea prelua mai târziu partea rușilor din capitalul „Belene”.
Prețul centralei se află printre problemele de care se lovește proiectul. Rușii l-au stabilit la 6,3 miliarde euro în timp ce guvernul bulgar nu acceptă mai mult de 5 miliarde. Se așteapta că principalul consultant, banca britanică HSBC /eici es bi si/ va elabora până la finele anului o soluție de compromis.
Komarov a mai declarat că acceptând oferta rusa de creditare integrală, Sofia nu va mai avea de investit nimic, obținând în schimb o centrală ce își va plati singură creditele prin export de energie, inclusiv pe piața Uniunii. El a spus că pretențiile financiare reciproce ale celor două părți nu vor împiedica realizarea proiectului.
Vicepreședintele concernului rus a făcut comparație cu problemele ce însoțesc realizarea „Belene” de complicațiile politice pe care „Rosatom” le-a avut de rezolvat în cazul centralei atomoelectrice iraniene „Busher”. El a avertizat că tratativele cu Bulgaria nu vor putea continua la infinit.