…declară, la Chişinău, Comisarul European pentru Energie, Günther Oettinger.
Săptămâna aceasta liderul opoziției comuniste, fostul președinte Vladimir Voronin, a spus că Moldova ar trebui să îmbrățișeze un nou proiect post-sovetic lansat la Kremlin, pentru că numai așa va avea gaze ieftine din Rusia. Tot în aceste zile la Chișinău are loc o conferință europeană pe tema energiei, la care a participat astăzi însuși comisarul pentru energie al Uniunii Europene. Paul Hodorogea a încercat să afle dacă această vizită de înalt nivel sugerează că Moldova are pe viitor și alte soluții energetice decât cele rusești.
Comisarul European pentru Energie, Günther Oettinger, în vizită la Chişinău
Your browser doesn’t support HTML5
În timpul vizitei sale la Chisinau, Comisarul European pentru Energie, Günther Oettinger, a apreciat inalt eforturile Guvernului Republicii Moldova in vederea alinierii la standardele europene în domeniul energetic.
Tot el a confirmat disponibilitatea Comisiei Europene de a sprijini financiar si in continuare Republica Moldova in implementarea proiectelor energetice care vor spori securitatea energetică a ţării. Adică proiecte ce tin de aderarea Republicii Moldova la piata regionala a energiei electrice, modernizarea retelelor interne, interconexiunea cu sistemul romanesc de transport de gaze naturale, dezvoltarea resurselor regenerabile de energie.
Premierul Vlad Filat a declarat că vizita comisarului este inca o marturie clara a extinderii dialogului de la zona politica la cea sectoriala.
Expertul economic Iurie Gotişan crede că UE poate sprijini Moldova, doar că ţara rămâne deocamdată dependentă de resursele importate din est.
„Vizita Comisarului European pentru Enegie poate fi catalogata ca o deschidere a UE pentru suportul sistemului energetic din Moldova, dar eu nu cred ca vom scăpa repede de dependenţa de gazele ruseşti, pentru ca, in opinia mea suntem captivi ai unei infrastructuri creeate de-a lungul anilor. Ma refer aici chiar la reţelele interne de distributie a gazelor naturale. Chisinaul, din cate se stie, au avut mai multe tentative de diversificare a resurselor de import a gazelor naturale, inclusiv din Kazahstan, Turkmenistan. Dar in final acestea nu au mai fost realizate. Unele probabil din cauza unor costuri prea mari, altele chiar au fost zadarnicite de Rusia.”
Comisarul european Günther Oettinger a promis să revină peste un an în Moldova numai cu conditia ca ţara să întreprindă deja paşi tehnici în vederea conectarii la sistemul energetic european.