Moldova văzută prin ochii unui ziarist georgian

George Kakabadze

„Ca şi în Abhazia ştim că în Transnistria oamenii trăiesc din contul Rusiei”.



George Kakabadze este un jurnalist care lucrează pentru o televiziune publică de la Tbilisi. Împreună cu colegul lui cameraman călătoreşte prin ţările din fostul bloc sovietic şi face reportaje pentru emisiunea în limba rusă „Teritoriul democraţiei”.

Lumea din jur: ziariști georgieni vizitează Moldova

Your browser doesn’t support HTML5

Lumea din jur: ziariști georgieni vizitează Moldova



Jurnalistul mi-a spus că Republica Moldova este foarte interesantă pentru el, deoarece are douăconflicte în interior, unul rezolvat şi altul pe cale de a fi soluţionat: „Am în vedere conflictul găgăuz şi cel transnistrean. Ceea ce ne mai pare curios în legătură cu Moldova este că e la hotar cu Uniunea Europeană dar încă n-a hotărât ce direcţie va lua, pentru că o mare parte din populaţie tânjeşte după Rusia sovietică, şi cealaltă parte din cetăţeni vor în Europa.”

George Kakabadze mi-a spus că Georgia nu se confruntă deloc cu această problemă, pentru că cel puţin 80% din georgieni au decis că vor să meargă spre Vest. Problema lor, explică jurnalistul, este Rusia: „Cu caţiva ani in urmă a fost un referendum, dacă să intrăm sau nu în NATO. Mai mult de 70% din populaţia georgiană a votat pro, asta arată ca în societate nu există întrebări în privinţa direcţiei pe care trebuie sa mearga ţara.”

Colegului de breaslă de la Tbilisi i se pare ciudat că deşi Republica Moldova este la frontieră cu Uniunea Europeană şi nu are graniţă cu Federaţia Rusă, totuşi cam jumătate din moldoveni votează cu Partidul Comuniştilor: „Cred că unul din motive ar fi numărul mare de vorbitori de limbă rusă din această ţară. Alt motiv este că în anii ’60 în Moldova nivelul de viaţă era destul de ridicat, şi oamenii care au acum 50-60 de ani şi votează comuniştii o fac din nostalgie.”

Kakabadze mi-a spus că au vrut să facă şi un tur al Tranisnistrei, dar nu li s-a permis. El vede o asemănare mare între conflictul transnistrean şi situaţia din Abhazia: „Ca şi în Abhazia ştim că în Transnistria oamenii trăiesc din contul Rusiei, primesc pensie de acolo, nu plătesc pentru gaz, probabil că Moldova va trebui mai tarziu să achite aceste datorii... Conflictele de acest fel arată că Rusiei îi este comod să ţină aprinse aceste conflicte şi nu a facut şi nu va face niciodata nimic pentru a contribui la rezolvarea lor.”

Georgianul a reuşit totuşi să intre pe teritoriul autonom găgăuz din sudul Moldovei. El spune că a observat că şi acolo Rusia are o mare influenţă:
„Într-o discuţie cu Başcanul găgăuz, acesta a citat un preşedinte de stat european, care ar fi spus că Uniunea Europeană este ca şi Uniunea Sovietică, de asta başcanul este împotriva ei. Mie această declaraţie mi s-a părut cel puţin stranie. În rest, oamenii din Comrat s-au arătat buni la suflet.”

George Kakabadze împreună cu echipa lui de filmare au petrecut în Moldova șase zile şi s-au arătat destul de surprinşi că noi avem o sărbătoare asemănătoare cu una georgiană: „Sarbatoarea Vinului”. După „Sărbătoarea Vinului” el mi-a spus că licoarea de aici i-a fost pe gust, evitând superlativele, atât de des folosite de alţii.