Joseph Stiglitz: Piața fără reguli a fost cauza principală, dacă nu a izbucnirii crizei, atunci a amplificării ei.
Fostul vicepreședinte al Băncii Mondiale, economistul american Joseph Stiglitz crede că reintrarea economiilor occidentale în recesiune este posibiliă. Asta pentru că în ultimii trei ani s-a făcut prea puțin pentru a combate cauzele unui dezastru financiar similar celui din 2008. Laureat al premiului Nobel pentru economie în 2001, Stiglitz a acordat un interviu serviciului balcanic al Europei Libere, în marginea conferinței internaționale de la Praga, Forumul 2000, organizată anual sub patronajul fostului președinte ceh, Vaclav Havel. Interviul este rezumat de Alexandru Eftode:
Joseph Stiglitz crede că măsurile de austeritate bugetară luate de multe guverne îndatorate sunt o cale greșită și vor înrăutăți perspectivele de creștere economică.
Fostul vicepreședinte al Băncii Mondiale își argumentează opoziția față de reducerea cheltuielilor bugetare cu ajutorul ultimelor date pesimiste din țări periferice îndatorate ale zonei euro care aplică măsuri de austeritate severe precum Grecia, Irlanda, Letonia sau Portugalia.
Criza datoriilor cu implicații globale din zona euro, care este principala sursă de nervozitate în acest moment, poate evolua în orice direcție în funcție de răspunsul politicienilor.
Vor intra marile economii occidentale într-o a doua fază a recesiunii?
Joseph Stiglitz nu cunoaște răspunsul și spune că nimeni nu-l poate ghici astăzi. Dar el întrevede două scenarii. În cel mai bun caz, pe care îl consideră și cel mai probabil, se poate spera la o creștere, dar una foarte înceată și insuficientă pentru a reface robustețea economiei occidentale. „Există și o anumită probabilitate că vom avea un regres serios”.
În cazul aprofundării crizei din zona euro, economistul american întrevede „probleme serioase” și pentru economiile mici și deschise din vecinătatea Uniunii Europene, anume scăderea exporturilor și investițiilor. Dacă se va materializa scenariul optimist descris de el sau cel pesimist depinde de răspunsul politicienilor.