Premierul Borisov îi împarte în două categorii distincte pe foștii securiști – turnători și cei care au lucrat pentru țară.
În Bulgaria, peste 250 de candidati în alegerile generale si locale par sa fi avut relaţii foarte cordiale cu fostele servicii secrete comuniste. Va influenţa trecutul acestor candidaţi şansele lor ? O întrebare la ordinea zilei in Bulgaria, ne spune corespondentul nostru la Sofia, Petiu Petkov.
Comisia de stat pentru deconspirarea fostei securități, a anunțat că din aproape 8000 de candidați la primării peste 270 au fost ofițeri sau colaboratori ai serviciilor represive comuniste. A fost realizat totuși un anumit progres în comparație cu alegerile locale din anul 2007 la care au participat 427 de așa ziși securiști.
Cei mai mulți agenți conține lista Mișcării pentru Drepturi și Libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor – 45. Urmează Partidul Socialist (fost comunist) - 40, Partidul Centrist „Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei” (prescurtat GERB) - 35, „Ordine, Legitate și Dreptate” - 20 și ultranaționaliștii din „Ataka” – 9.
Agenți ai securității sunt Vladimir Karolev și Koliu Paramov - candidați la postul de primar al capitalei din partea Partidului Țarist și celui Social Democrat.
Nu se cunoaște numărul securiștilor printre cei peste 46 000 candidați din listele pentru consilieri locali.
Guvernanții care se bucură de sprijinul Partidului Popular European, exprimat în ajunul alegerilor printr-o reuniune de vârf la Sofia cu participarea președintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, a președintelui Parlamentului European Jerzy Buzek și a 3 comisari, nu și-au respectat promisiunea de a renunța la foștii colaboratori. Agent este candidatul lor la postul de primar al orașului Russe, actualul prefect Plamen Stoilov, care a și declarat că se mândrește de acest fapt.
Impresionază și faptul că o parte din agenții din partidul de guvernământ au nume de musulmani.
Premierul Borisov a declarat că împarte în două categorii distincte foștii securiștii – turnători și cei care au lucrat pentru țară.
„Faptul că numele colaboratorilor au fost făcute publice anulează posibilitatea ca ei să fie manipulați”, a mai spus liderul partidului de guvernământ. Aceasta reprezintă o nuanță nouă în poziția centriștilor fața de fosta securitate comunistă care acum coincide cu cea a foștilor comuniști.
La începutul anului partidul GHERB a cerut rechemarea tuturor ambasadorilor securiști, dar i-a menținut pe cei care ocupă înalte posturi în administrația națională – prefecți, șefi de departamente în ministere etc.