22.10 - Chișinău: Ambasada Statelor Unite protestează împotriva unor informații false transmise de televiziunea de stat

„Suntem profund îngrijoraţi şi ofensaţi de aluziile făcute în mass media din Moldova, potrivit cărora cetăţeni ai Statelor Unite ar fi înfiat copii în scopul prelevării de organe. Această aluzie este ridicolă şi neîntemeiată”.


22 octombrie 2001

Ora Moldovei.

Ambasada Statelor Unite protestează împotriva unor informații false transmise de televiziunea de stat.

Ambasada Statelor Unite a reacţionat energic la aluziile făcute de oficiali din cadrul Serviciului de informaţie şi securitate într-un film documentar, transmis de Televiziunea de stat, aluzii la presupuse adopţii ale copiilor moldoveni de către cetăţeni americani în scopul utilizării lor ca surse de organe pentru transplant. Ambasada americană s-a arătat „profund îngrijorată şi ofensată de această acuzaţie ridicolă şi neîntemeiată, cu atât mai mult cu cât partea moldoveană nu a prezentat informaţie plauzibilă pe marginea acestei chestiuni în urma repetatelor solicitări, făcute de către Guvernul Statelor Unite”.

Să mai notăm că declanşarea acestui scandal diplomatic a fost precedată de apariţia unor articole cu caracter antiamerican în ziarul partidului de guvernământ „Comunistul”, deşi autorul lor menţiona că nu exprimă o poziţie oficială, în timp ce pe plan internaţional se constituise deja în jurul Statelor Unite o coaliţie a majorităţii ţărilor lumii pentru lupta împotriva terorismului, la care a aderat inclusiv Federaţia Rusă. Mai multe despre reacţia Ambasadei americane la Chişinău în relatarea lui Sergiu Praporşcic
.

Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova respinge afirmaţiile făcute la televiziunea de stat privitor la înfierea copiilor moldoveni de către cetăţeni americani în scopul de transplant de organe. Ambasada Statelor Unite a difuzat o declaraţie în care se spune: „suntem profund îngrijoraţi şi ofensaţi de aluziile făcute în mass media din Moldova, potrivit cărora cetăţeni ai Statelor Unite ar fi înfiat copii în scopul prelevării de organe. Această aluzie este ridicolă şi neîntemeiată”. Televiziunea de stat a pus pe post acum o săptămână un documentar despre înfierea copiilor moldoveni de către cetăţeni americani, care, în opinia autorului s-a efectuat în mod fraudulos, cu participarea unor funcţionari de la Chişinău. Iată ce a declarat în acest documentar Iurie Proţap, şef de departament la Serviciul de informaţii şi securitate.

Iurie Proţap: „În urma investigaţiilor operative, care le-a efectuat Serviciul de informaţie şi securitate din Republica noastră, s-a stabilit că cetăţeanca Crucencova Irina Vladimir, fiind reprezentant oficial în Republică la noi al agenţiei americane de înfiere „Tod Tiger Adoption” a acumulat în baza înfierii a nouă copii orfani din Republica Moldova circa o sută de mii de dolari americani. Pentru fiecare copil se încasau bani în numerar, care se depozitau pe conturi personale în Citibank din Statele Unite.”

Colonelul Mihail Bodean, şef de direcţie la Serviciul de informaţie şi securitate a declarat că copii înfiaţi de cetăţenii americani „pot fi folosiţi în scopul prelevării de organe interne”

Mihail Bodean: „Părinţii adoptivi, o bună parte din ei sunt de specialitate medici şi activează în Statul Florida, unde de câţiva ani a fost format un centru de transplant, ceea ce trezeşte nelinişte şi în lipsă de informaţie se pot face nişte presupuneri că aceşti copii înfiaţi din Republica Moldova pot fi folosiţi ca donori de organe de transplant.”

În această problemă l-am solicitat pe ambasadorul moldovean în Statele Unite, Ceslav Ciobanu, care efectuează o investigaţie separată privind adopţiile copiilor moldoveni de către cetăţeni americani.

Ceslav Ciobanu: „Am avut posibilitate să mă deplasez la mai multe agenţii de adopţii, să menţin legături cu familiile care au adoptat copii din Moldova, m-am întâlnit cu circa 60 de familii, care au adoptat copii şi pot să vă spun că toţi copiii adoptaţi sunt într-o stare foarte bună, excelentă.

Referitor la informaţiile, la filmul documentar, pus pe micul ecran săptămâna trecută – după câte ştiu, nu este nici părerea Guvernului, nici părerea conducerii Republicii, este doar opinia a autorilor acestui documentar. Şi mai mult ca atât – opinii, care nu sunt bazate pe fapte, pe argumente.

Noi continuăm investigaţiile noastre, să spunem aşa, ne deplasăm la agenţiile de adopţie şi avem de gând să facem lucrul acesta şi la agenţia de adopţie din Florida, care nici pe departe, de altfel, nu este agenţia care a adoptat cei mai mulţi copii din Moldova. În total au fost adoptaţi 399 de copii, este o sferă foarte sensibilă a relaţiilor noastre şi nicidecum nu trebuie transformat acest subiect într-o problemă, care poate aţâţa spiritele.”

În declaraţia Ambasadei americane se arată că Guvernul Statelor Unite în repetate rânduri a solicitat autorităţilor moldovene prezentarea unor informaţii plauzibile, care ar indica existenţa oricăror încălcări sau nereguli din partea cetăţenilor sau organizaţiilor americane în procesul de adopţie a copiilor moldoveni.

Guvernul american a solicitat ca indicele de date să fie examinate în comun de către părţi. Autorităţile moldovene nu au prezentat, însă, astfel de informaţii. „Nici o persoană, oficială sau neoficială, n-a prezentat Statelor Unite nici un raport credibil care ar dovedi acuzaţiile care se conţin în aşa numitul documentar, pus pe post de televiziunea de stat a Moldovei.”

Ambasada Statelor Unite a anunţat că organele de drept americane au intervievat la cererea Procuraturii generale de la Chişinău mai mulţi părinţi americani, care au adoptat copii din Republica Moldova, fără a depista, însă, nici o dovadă de fraudă sau corupţie.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, Radio Europa Liberă.