Oficialităţile au recunoscut în repetate rânduri că Moldovagaz, ca şi alte companii energetice, sunt „stat în stat”.
26 octombrie 2001
Ora Moldovei.
O nouă conducere la Moldova-gaz.
Noul director al societăţii Moldovagaz se numeşte Simion Furdui. Atât demiterea fostei conduceri, cât şi numirea noului director şi a noului director adjunct al societăţii, s-a făcut într-o atmosferă strict secretă. Pe fondul acestei lipse totale de transparenţă, Lina Grâu a încercat să afle care sunt adevăratele motive ce se ascund în spatele acestei decizii, o decizie care plutea, de altfel, de mai multă vreme în aer.
Demisia directorului general al societăţii pe acţiuni Moldova-gaz, Mihail Lisnic, şi a adjunctului său, Ion Grâu, are la bază administrarea defectuoasă a activităţii companiei Moldovagaz, scăderea nivelului de plăţi către furnizorul rus Gazprom, precum şi încălcările semnalate în urma mai multor controale ale Curţii de Conturi, a declarat astăzi pentru postul nostru de radio ministrul Energeticii, Iacob Timciuc.
Timciuc a menţionat că decizia de destituire a conducerii Moldovagaz a fost aprobată prin consens ieri, la şedinţa consiliului de observatori al societăţii pe acţiuni, la care au participat reprezentanţi ai acţionarului majoritar Gazprom, precum şi reprezentanţi ai Chişinăului şi ai Tiraspolului.
Gazprom-ul controlează 50 la sută plus o acţiune din capitalul societăţii mixte, Chişinăul deţine 35, 33 la sută din acţiuni, iar Tiraspolul 13, 44 la sută. Iacob Timciuc spune că nu a văzut deocamdată procesul verbal al adunării de ieri şi nu ştie cum au fost formulate motivele destituirii din funcţie a conducerii Moldovagaz, dar principalele nemulţumiri ale acţionarilor sunt următoarele:
Iacob Timciuc: „Consiliul a făcut un studiu cum a lucrat societatea pe acţiuni Moldovagaz, care sunt rezultatele, au pus în discuţie unele neajunsuri, problema stării tehnice a complexului Moldovagaz, problema financiar-economică care există în Moldovagaz, achitările desigur în primul rând cu Gazpromul. Ei nu au rămas satisfăcuţi de rezultatele în primul rând financiar-economice şi despre starea tehnică a însuşi complexului de gaze. Nu sunt satisfăcuţi de cum se prognozează dezvoltarea şi cam au scăzut volumele de servicii prestate de societate.”
Deşi pe parcursul ultimilor ani Guvernul a intervenit de mai multe ori în activitatea companiei Moldovagaz, iar actualul prim-ministru a declarat că acordul privind importul de gaze din Rusia va fi semnat între executivele ambelor ţări, oficialităţile au recunoscut în repetate rânduri că Moldovagaz, ca şi alte companii energetice, sunt „stat în stat”. Pe parcursul anilor la Moldovagaz nu s-a schimbat nimic, în pofida perindării mai multor guverne, a unor rapoarte nefavorabile ale Curţii de Conturi şi a investigaţiilor întreprinse de mai multe comisii parlamentare.
Un ultim raport, elaborat în vara acestui an de echipa Curţii de Conturi, dar care nu a fost aprobat de noul preşedinte comunist al Curţii, semnala nereguli grave la Moldovagaz. Întrebat dacă demiterea conducerii este legat de acest ultim control, Iacob Timciuc a spus:
Iacob Timciuc: „Poate şi aceasta a influenţat. Consiliul are nişte date, inclusiv şi controlul a organelor de control şi revizie a Ministerului Finanţelor, dar probabil au şi studii şi a comisiei lor de revizie, de cenzori. Probabil au influenţat toate împreună.”
Iacob Timciuc a dat de înţeles că schimbările la Moldova-gaz abia încep: „Eu cred că consiliul o să poruncească şi noii cârmuiri să facă un studiu mai adânc şi probabil la nişte cauze concrete. După aşa un studiu adânc ei au să facă nişte indicaţii de conducere, de management, de politica financiar-economică şi o să facă schimbări. Ştiţi că nu e nimic veşnic şi periodic se fac schimbări radicale.”
Analiştii economici de la Chişinău susţin că autorităţile comuniste au şi început să preia controlul asupra sectorului de gaze, considerat unul strategic. O dovadă în acest sens este şi faptul că fostul director Mihail Lisnic a fost înlocuit cu Simion Furdui, actualul prefect de Chişinău şi un om de încredere al actualei majorităţi parlamentare.”
Iacob Timciuc: „Simion Furdui, da, el în funcţia de prefect a fost întărit de actualul Guvern şi sigur că el este din echipa actualului Guvern şi este din echipa actualei majorităţi parlamentare.”
În funcţia de director adjunct al companiei a fost numit Victor Gusarenco, în prezent inginer principal de proiect de la Moldovagaz, care coordonează construcţia gazoductelor. Societatea pe acţiuni Moldovagaz a raportat pentru anul trecut vânzări nete în valoare de 1,2 miliarde de lei, însă cheltuielile au depăşit veniturile, astfel încât Moldovagaz a terminat anul cu pierderi de aproximativ 113 milioane de lei.
Din Chişinău, Lina Grâu, Radio Europa Liberă.