Inspecția socială între bogați şi săraci

„Una din hibele din sistem e că banii de la stat ajung la persoane de rea-credinţă.”


Guvernul a hotărât crearea unei așa-numite ”inspecții sociale” care să verifice felul cum sunt distribuite ajutoarele de stat moldovenilor cu venituri mici. Ce șanse are această nouă structură să înlăture nedreptățile și fraudele, a încercat să afle Lucia Diaconu.

Inspecția socială între bogați şi săraci

Your browser doesn’t support HTML5

Inspecția socială între bogați şi săraci




Noua instituţie prin care guvernul vrea între altele să se asigure că banii publici sînt gestionaţi în conformitate cu legea ar putea începe să lucreze chiar din ianuarie 2012.

Inspecţia socială va avea 25 de angajaţi şi se va subordona Ministerului Muncii care recunoaşte că ar avea nevoie de o structură care să facă mai multă regulă în domeniu, dar şi să ajute la eliminarea hibelor din sistem.

Iată cum a explicat rolul acesteia Vadim Pistrinciuc, viceministrul muncii: „La noi s-au creat foarte multe servicii în ultimii 15 ani, s-a creat şi o bază legală cît de cît care există, avem şi o lege în domeniul prestaţiilor sociale – ajutorul social, însă nu avem o autoritate care să se uite cum interacţionează aceste sisteme şi doi - modul în care sînt gestionate finanţele publice în serviciile sociale. Deci prevenirea fraudelor este unul din multele scopuri pe care le îndeplineşte această inspecţie. Fraude în ce sens? Se întîmplă de multe ori că nu sînt oferite prestaţii sociale chiar în conformitate cu procedurile stabilite de lege, sînt încălcări. Iată noi am avut recent şi la Drochia, sînt şi dosare penale. Am mai avut la Dubăsari, la Glodeni anul trecut. Sînt încălcări. Asta se vede.”

În şirul încălcărilor pe care ministerul vrea să le pună capăt cu ajutorul Inspecţiei sînt şi cazurile cînd banii de la stat ajung la persoane de rea-credinţă care raportează venituri mai mici pentru a profita de ajutorul social, confirmă viceministrul muncii: „Există şi astfel de cazuri, noi nu negăm că ele nu există. Eu nu pot să vă dau o cifră şi n-ar fi nici corect. Cifrele noastre arată că noul sistem este mult mai eficient decît cel vechi. În cel vechi dacă numai 18% ajungeau la cele mai sărace categorii acuma 63% din banii care sînt acordaţi se duc către cele mai sărace chintile de populaţie.”

Experta în politici sociale Veronica Sandu consideră însă că sistemul ar putea fi mai echitabil iar procentul celor cu adevărat nevoiaşi pe care îi cuprinde acesta ar putea fi şi mai mare dacă autorităţile ar fi mai hotărîte să facă reforma pînă la capăt. Asta ar însemna să se treacă exclusiv la ajutoarele sociale acordate în funcţie de venituri şi să se renunţe definitiv la compensaţiile stabilite pentru categorii de populaţie, pentru că acestea ar oferi posibilitatea să beneficieze de ajutoare de la stat şi persoanele care nu pot fi considerate sărace: “Datele şi simulările făcute arată că nu toţi oamenii care primesc compensaţii nominative au nevoie de ele. Sînt persoane cu venituri foarte înalte care le primesc. Atîta timp cît banii merg printr-un sistem de testare a veniturilor cred că eficienţa este mult mai mare decît cu sistemul vechi social, acordarea pe categorii. E o reformă mare a sistemului, e o decizie majoră, e o decizie politică. Sperăm că acest lucru o să se întîmple mai devreme decît mai tîrziu pentru că iarăşi atîta timp cît menţinem un sistem dublu cheltuielile sînt duble.”

Numai în 2010 statul a cheltuit pentru ajutoarele sociale, potrivit datelor Casei Naţionale de Asigurări Sociale, peste 280 de milioane de lei. Iar pentru activitatea Inspecţiei sociale din bugetul statului vor fi cheltuiţi anul viitor altele 3,6 milioane.