Un proiect de lege contestat de unii dintre profesori.
Guvernul dorește să reformeze sistemul de angajări în învățământul preuniversitar pentru a avantaja cadrele tinere și bine pregătite, dar planurile aprobate săptămâna aceasta sunt criticate de sindicate. Dacă reforma va fi dusă la îndeplinire, toți profesorii ar putea fi concediați la vară și reangajați numai dacă trec cu bine un test de profesionalism. Tinerii profesori vor fi luați la lucru fără concurs la prima angajare iar pensionarii vor putea ocupa numai funcțiile rămase vacante după concurs. Relatează Lucia Diaconu.
Reforma învățământului
Your browser doesn’t support HTML5
Un proiect de lege aprobat de executiv prevede că toţi profesorii, cu excepţia cadrelor tinere şi a celor peste vîrsta de pensie, să treacă printr-un concurs dacă vor să fie angajaţi. Iniţiativa aparţine Ministerului Educaţiei care vrea prin această măsură să ridice calitatea învăţămîntului. Intenţiile instituţiei au fost detaliate pentru postul nostru de radio de ministrul Mihai Şleahtiţchi: „În toată lumea civilizată posturile sînt ocupate prin concurs. De ce ar trebui educaţia să facă excepţie? Menirea concursului e de-a aduce spiritul de concurenţă, de competiţie în domeniul respectiv. Calitate există acolo unde există competiţie, nu?”
Sindicatele de ramură şi-au arătat însă dezacordul faţă de această măsură, pe care o califică discriminatorie. Dumitru Ivanov, preşedintele sindicatelor din învăţămînt, spune că noua lege va limita în drepturi a cincea parte din profesorime, alcătuită de învăţătorii pensionari care rămîn în afara concursului.
„Profesorii care au atins vîrsta de pensionare vor fi eliberaţi din funcţie şi pe urmă pot să fie angajaţi prin contract pe o perioadă determinată. Pe un an să zicem şi pe urmă vom vedea. Doamnele la noi ies la pensie la 57 de ani, iar vîrsta medie la doamne e de 71 de ani în Moldova. Pensia este mult sub nivel pentru a exista. Şi vorbesc de categoria care au grad didactic I superior - II, oameni care au experienţă foarte bogată.”
Mariana Marin, preşedinta Asociaţiei Ggenerale a Învăţătorilor din republică, învinuieşte însă autorităţile că ar urmări concedierea şi altor profesori decît a pensionarilor. Asta pentru că nu vede sensul unui concurs în localităţile unde profesorii sînt căutaţi cu lumînarea.
„Despre ce fel de concurs poate fi vorba, în cazul cînd un învăţător are studii de exemplu de şcoală pedagogică şi i s-au mai oferit nişte ore de limba franceză sau de română, istorie sau matematică chiar? Se înţelege ce se va putea întîmpla în cazul dat. Se va angaja persoana prin cumul pentru o perioadă indicată, să zicem pentru 1 an de zile, în confortul optimizării care se proiectează de fapt atunci sigur că lucrurile sînt clare: se doreşte a disponibiliza anumite cadre didactice pentru a reduce locurile şi aşa mai departe. Începe o luptă pentru existenţă pentru cadrele didactice din Republica Moldova.”
La Chişinău unele şcoli mai populare au instituit concurs pentru posturile didactice de mai mulţi ani. Liceul „Gheorghe Asachi„ este una din ele, dar cu toate acestea directorul instituţiei Boris Volosatîi le sugerează demnitarilor că de una singură măsura nu va da rezultatul dorit: „Eu cred că această propunere a fost făcută cu intenţii frumoase pentru a contribui la o dezvoltare a procesului educaţional prin completarea cu cadre de calitate. Dar acest lucru se cere a fi făcut într-o strînsă legătură cu remunerarea cadrului didactic.”
Deocamdată nu se ştie cînd proiectul de lege va fi suspus votului în Parlament, dar dacă acesta va fi sprijinit de deputaţi, noua procedură va intra în vigoare începînd cu următorul an şcolar.