Moldova pe cale să piardă încrederea Occidentului

Gheorghe Cojocaru

„Nu alegerile parlamentare anticipate reprezintă un risc în sine, ci eventualitatea compromiterii forțelor democratice pentru mulți ani înainte”.

După stabilirea datei de 18 noiembrie ca data pentru o noua încercare pentru parlamentari de a încerca alegerea preşedintelui ţării şi după ce ieri, la Consiliului Alianţei, lucrurile s-au lămurit oarecum, premierul Filat şi lider al liberal democraţilor afirmînd că Marian Lupu, liderul democraţilor şi speakerul Parlamentului, continua să fie candidatul Aliantei pentru funcţia supremă în stat, istoricul şi analistul politic Gheorghe Cojocaru crede că în acest moment opoziţia comunistă pare să fie într-o poziţie mai bună decît partidele din alianţă. Un punct de vedere exprimat într-un interviu cu Vasile Botnaru.


Gheorghe Cojocaru: „Stabilirea datei alegerii șefului statului nu pare să schimbe cu mult conduita de până acum a celor patru actori politici cu reprezentare parlamentară, favorizând mai mult opoziția comunistă, decât actuala guvernare democratică, căreia îi revine responsabilitatea identificării unei soluții”.

Un punct de vedere de Gheorghe Cojocaru

Your browser doesn’t support HTML5

Un punct de vedere de Gheorghe Cojocaru



Europa Liberă: Spikearul Marian Lupu şi-a exprimat speranţa că în condiţii de stress, sau cînd vor munci contra cronometru, s-ar putea să găsească această soluţie. Este vorba de o tactică anume a partidelor?

Gheorghe Cojocaru: „Această tactică, dacă există, se lasă mai dificil întrevăzută, în special, din partea celor trei componente ale Alianței pentru Integrare Europeană. În această situație, cel mai comod se simt comuniștii care au, pentru moment, toată libertatea de manevră și care pot juca și joacă deja la aceeași masă și cu Partidul Liberal Democrat, și cu Partidul Democrat”.

Europa Liberă: Am să îl citez iar pe președintele Marian Lupu, care spunea recent, după aceste „parties” scurte jucate în Parlament - mai întâi de liberal-democrați și apoi de democrați împreună cu comuniștii - că e timpul să se tragă concluziile necesare. Ce concluzii se pot trage din aceste scurte colaborări cu opoziția comunistă?

Gheorghe Cojocaru: „Probabil, principala concluzie ar fi o invitație la fair play în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană și la necesitatea de a gândi împreună, în interiorul actului de guvernare, o formulă pentru depășirea impasului constituțional. Dincolo de acest cadru, se intră în zona de risc a imprevizibilului politic. Nu alegerile parlamentare anticipate reprezintă un risc în sine, ci eventualitatea compromiterii forțelor democratice pentru mulți ani înainte în acest context complicat social-economic și politic și împingerea Republicii Moldova într-o zonă a dezinteresului euro-atlantic … “

Europa Liberă: Judecând după discuțiile de ieri din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană, cel mai afectat de ceea ce se întâmplă pare a fi liderul liberal, Mihai Ghimpu. În general, cum se poziționează liberalii în acest nou context politic de după anunțarea datei alegerii șefului statului?

Gheorghe Cojocaru: „Se pare că liberalii conștientizează cel mai acut consecințele unui eventual eșec al guvernări de a depăși impasul, dar resursele pe care le au la îndemână sunt prea modeste pentru a avea un cuvânt important de spus în actualul context politic. Nu se știe nici dacă jocul pe care l-au făcut liberalii până acum, deschis ostentativ la adresa premierului Vlad Filat și a liberal-democraților, este unul care să-i avantajeze, liberalii fiind mult mai apropiați doctrinar de valorile liberal-democrate decât de cele social-democrate”.