De ce plecăm la cules căpșuni în Spania, exportate apoi în Rusia? (Săptămîna).
Titlul editorialului semnat de Nicolae Negru din Jurnal de Chisinau este: „Premierul Filat, cadou pentru Roşca”. Autorul se întreabă care a fost rostul vizitei premierului la ziua de naştere a lui Iurie Roşca şi consideră că cineva a vrut sa demonstreze moldovenilor ca fostul lider al PPCD nu este un simplu cadavru politic, dar un cadavru politic preţios, odată ce însuşi premierul a venit sa-l felicite.
Petru Bogatu scrie că deja nu mai avem de ales între Europa şi Rusia. Acum alegerea este mult mai cumplită, şi daca moldovenii nu se dezmeticesc, vor avea de ales între transnistrizarea Republicii Moldova ori independența Transnistriei.
Alexandru Vakulovski întreabă în Timpul ce şanse ar fi avut orice cetăţean moldovean, nu neapărat scriitor, bănuit de infracţiune, la Moscova, să fugă în Moldova, şi aici, după ce înjură Rusia să se apuce de scrieri erotice la adresa fetelor de acolo. Vakulovski scrie că se creează impresia ca singurul lucru care l-a deranjat pe Baghirov pe durata detenţiei sale la Chişinău a fost abstinenţa din penitenciar.
Tot acolo George Danian scrie că atâta vreme cât preşedintele Partidului Comuniştilor este Vladimir Voronin, numele acestui partid este legat de represiunile din aprilie 2009 şi nici un politician respectabil, nicio structura politica occidentală nu îşi va lega numele de Voronin şi partidul lui.
Tot întrebări pune şi Viorel Mihail în Săptămâna. De ce plecăm la cules căpșune în Spania, pe care le exportă în Rusia? De ce nu vin spaniolii sa le cultiva la noi, caci i-ar costa de douăori mai puţin cheltuielile de transport. Tot el răspunde: pentru că Moldova nu trebuie sa producă nimic.
În Adevărul, Vitalie Ciobanu scrie că Partidul Comuniştilor se comporta asemenea unui detaşament de paraşutişti aflat într-o perpetuă misiune, ei sunt soldaţii japonezi, rătăciţi în jungla indoneziană, care tot mai luptă cu americanii, chiar si după 50 de ani de la terminarea războiului.