... trei demisii care nu simplifică neapărat ecuaţia.
Plecarea celor trei deputați din PCRM deschide perspective noi înaintea tentativei de a alege șeful statului pe 18 noiembrie, consideră mai mulți analiști politici. Detalii de la Lucia Diaconu.
Trei demisii
Your browser doesn’t support HTML5
Editorialistul Nicolae Negru vorbeşte despre o şansă vizibilă de depăşire a blocajului politic, dar care nu oferă nici pe departe certitudinea că peste două săptămîni preşedintele va fi ales: „Mai ales în contextul declaraţiilor lui Ghimpu că PL nu va vota un preşedinte din afara Alianţei. Şi mai există declaraţia lui Dodon că preşedintele nu poate fi ales fără o reconfigurare a actualei guvernări. Am putea să înţelegem că acest grup doreşte să participe la guvernarea R. Moldova. Trebuie să recunoaştem că lucrul acesta nu este simplu. Împărţirea s-a făcut şi partidele din AIE vor ceda cu greu anumite funcţii.”
Revendicînd reconfigurarea guvernării în schimbul celor trei voturi, Igor Dodon ar ţinti s-o aducă în fotoliul de şef al statului pe Zinaida Greceanîi, este de părere analistul politic Vitalii Andrievschi care crede că anume acest lucru va fi piatra de încercare pentru coaliţia de guvernare: „Alianţa de la alegerea lui Greceanîi în principiu are doar de cîştigat, pentru că aşa va putea să rămînă încă trei ani la putere şi va putea să arate că poate ceva să facă. Va pierde doar un om, Mihai Ghimpu, care nu va primi nicio funcţie.”
Politicianul Vitalia Pavlicenco spune însă că cele trei voturi pe care le oferă grupul lui Dodon simplifică situaţia numai în cazul în care acesta va fi constrîns să voteze candidatul AIE: „După părerea mea complică lucrurile. Ieşirea tovarăşilor Dodon, Greceanîi şi Abramciuc poate însemna un impact negativ asupra alianţei. În primul rînd ei ar putea fi o jucărie în spatele cărora stă de exemplu PLDM, ori PD. Şi atunci fiecare îşi urmăreşte scopul. În cazul acesta ori va fi votat preşedintele de PD, PLDM, grupul Dodon şi comuniştii şi atunci se deconspiră un scenariu. Or, dacă va fi votat şi de PL, pentru PL este foarte greu ca să ia această decizie nefastă pentru viitorul său. Şi atunci înseamnă că va fi un alt scenariu.”
Şi Valeriu Vasilică, directorul agenţiei Info-Prim Neo, este de părere că apele rămîn tulburi: „Se cunoaşte şi Dodon nici nu neagă că este susţinut de la Moscova. Vizitele lui în campania pentru locale au demonstrat-o foarte clar. S-ar putea de acolo să-i vină şi nişte bani pentru proiectul lui „Soluţia”, pentru care cheltuie mulţi bani. Şi atunci lucrurile se complică. Pentru că iarăşi se va ajunge să se decidă acolo unde lucrurile nu s-au decis deocamdată niciodată. Iarăşi cele trei-patru capete mari fierbinţi din Republica Moldova vor fi puse faţă în faţă şi nu văd de ce ar găsi acuma înţelegere dacă nu au găsit pînă acum.”
Chiar dacă deputaţii vor alege totuşi preşedintele ţării, şansele ca în următorii 3 ani cetăţenii să aibă parte de o guvernare eficientă şi reforme adevărate sînt minime, conchide Valeriu Vasilică.
Prima încercare a parlamentului de a alege şeful statului va avea loc la 18 noiembrie, iar candidaţii se pot înscrie în cursă pînă pe data de 14.