6.11 - Chișinău: Revizuirea Constituției și dreptul la dublă cetățenie al modovenilor

Preşedinţia a creat Comisia pentru examinarea iniţiativelor legislative cu privire la dubla cetăţenie.




6 noiembrie 2011

Ora Moldovei.

Revizuirea Constituției și dreptul moldovenilor la cetățenie dublă.

Preşedintele Voronin a cerut Parlamentului să iniţieze procedurile de revizuire a Constituţiei pentru a permite cetăţenilor Republicii Moldova să deţină şi cetăţeniile altor state. Mai multe de la Ina Coreţchi.

Preşedintele Vladimir Voronin a solicitat Parlamentului să iniţieze un proiect de lege de modificare a Constituţiei, care ar legaliza cetăţenia dublă în Republica Moldova. Serviciul de presă al Preşedinţiei a difuzat un comunicat, în care anunţă că şeful statului a înaintat un demers Parlamentului, propunându-le deputaţilor să iniţieze procedura de revizuire a Constituţiei în vederea abrogării articolului 18 al Legii supreme, care prevede că cetăţenii moldoveni nu pot fi concomitent cetăţeni ai altor state.

La iniţiativa şefului statului, Preşedinţia a creat Comisia pentru examinarea iniţiativelor legislative cu privire la dubla cetăţenie. Timp de o lună membrii comisiei au studiat această problemă şi au elaborat un proiect de lege constituţională privind legalizarea dublei cetăţenii. Deoarece preşedintele nu are dreptul să iniţieze modificarea Constituţiei, Vladimir Voronin a solicitat acest lucru deputaţilor.

Proiectul de lege constituţională poate fi propus spre examinare dacă este susţinut de cel puţin o treime din numărul parlamentarilor. Documentul urmează mai întâi să obţină avizul Curţii Constituţionale. El poate fi examinat de Parlament doar după expirarea termenului de şase luni de la emiterea avizului Curţii. Şeful direcţiei generale a Preşedinţiei, Artur Reşetnicov, a declarat pentru Radio Europa Liberă că în prezent toţi cetăţenii Republicii Moldova, care mai deţin şi cetăţenia unui alt stat, încalcă prevederile constituţionale.

Artur Reşetnicov: „În prezent legislaţia Republicii Moldova permite dubla cetăţenie când sunt încheiate acorduri internaţionale, la care face parte Republica Moldova. Până în prezent Republica Moldova nu face parte la nici un acord, n-a fost încheiat nici un acord internaţional sau bilateral cu alte state şi de aceea în Constituţie este o restricţie care de fapt clar spune că cetăţenii Republicii Moldova nu pot fi cetăţeni concomitent şi ai altor state. De aceea cetăţenii care vor să obţină cetăţenia altor state o fac ilegal.”

Potrivit unor date neoficiale, peste 300 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova deţin concomitent şi cetăţenia România, iar alte aproximativ 60 de mii pe cea a Federaţiei Ruse. Amintim că recent majoritatea parlamentară comunistă a modificat legea cetăţeniei şefului statului dreptul de a retrage cetăţenia unei persoane dacă consideră că ea a fost obţinută în mod fraudulos, fără ca acest fapt să fie dovedit în instanţa de judecată.

Noua prevedere a legii a fost aplicată o singură dată. Acum o săptămână preşedintele Vladimir Voronin i-a retras cetăţenia fostului consul onorific al Libanului în Republica Moldova, Mahmoud Ahmad Hammoud. Acesta este suspectat de serviciile secrete din România şi Republica Moldova că ar fi desfăşurat afaceri criminale în România, unde ar fi încercat să creeze o celulă a organizaţiei extremiste islamice Hezbollah. Acum câteva zile Mahmoud Hammoud a părăsit Republica Moldova.

Din Chişinău, Ina Coreţchi, Radio Europa Liberă.