„Travaliul” electoral și nașterea stabilității politice

Ion Socolenco



Cîteva luni în urmă, mai mulți lideri politici de la Chișinău au calificat eventualele alegeri anticipate drept „catastrofale” pentru Republica Moldova.

Acum, după ce a fost stabilită data alegerii președintelui pentru 18 noiembrie, am fost cu toții martorii declarației de părăsire a fracțiunii comuniștilor de către trei deputați comuniști: Dodon, Greceanîi și Abramciuc. Însă condiția impusă de acest grup este resetarea AIE și cel mai probabil propunerea candidaturii Greceanîi la funcția de președinte al statului - lucru pe care liderii AIE nu-l vor putea accepta. Astfel, proiectul de lege propus de liberali de a impune cvorum de 61 deputați în ziua alegerilor devine din nou actual, însă s-ar putea întîmpla ca tocmai acești trei deputați să asigure cvorumul și în același timp să provoace alegerile anticipate.

Alegerile locale au arătat că PLDM se află pe un trend negativ, pe cînd PL și PD sunt în ușoară creștere. Acest lucru este unul foarte favorabil, pentru că în urma eventualelor alegeri anticipate, toate cele trei partide AIE vor obține un număr relativ egal de mandate și astfel vor putea împărți proporțional toate funcțiile în stat, și nu se vor mai privi cu aroganță unul pe altul. Iată atunci va începe adevărata stabilitate politică spre care am tot tins acești doi ani de „travaliu” electoral.

Sper doar ca eventualele alegeri parlamentare anticipate să aibă loc la primăvară, pentru a asigura și o participare pe măsură.