„Externele sunt o structură «anchilozată, care nu ţin cont de noile realităţi»
7 noiembrie 2011
Ora Moldovei.
Critici ale președinției la adresa politicii Ministerului de externe.
Consilierul prezidenţial Victor Doraş a adus astăzi, într-o conferinţă de presă, critici aspre Ministerului Afacerilor Externe pentru faptul că nu ştie să se adapteze la ceea ce el a numit „noile realităţi”. În opinia sa, astăzi, pentru Republica Moldova trebuie să devină prioritară găsirea unui echilibru între politica promovată faţă de Occident şi cea promovată faţă de Federaţia Rusă. Criticile la adresa Ministerului de Externe survin la scurt timp după publicarea în presă a unor fragmente dintr-o variantă de lucru elaborată de Preşedinţie a noii concepţii privind politica externă. Apariţia acesteia în presă a fost calificată de consilierul prezidenţial drept o scurgere de informaţii. Mai multe de la Sergiu Praporşcic.
Şeful direcţiei planificare politică a Preşedinţiei, Victor Doraş, consilier de imagine a şefului statului Vladimir Voronin, a adus critici, într-o conferinţă de presă, Ministerului Afacerilor Externe pentru faptul că oficiali din această instituţie s-au pronunţat împotriva noii concepţii a politicii externe, elaborată de Preşedinţie.
Această concepţie a fost calificată în presă drept o încercare a guvernării comuniste de a orienta şi mai mult politica externă a Republicii Moldova spre Federaţia Rusă în detrimentul relaţiilor cu România şi cu statele vest europene. Totodată presa a scris că acţiunea Preşedinţiei este o ingerinţă în afacerile Ministerului moldovean de Externe. Astăzi Doraş a spus că Externele sunt o structură „anchilozată, care nu ţin cont de noile realităţi”, cum ar fi aderarea Republicii Moldova la Pactul de Stabilitate şi intensificarea relaţiilor dintre Chişinău şi Moscova după alegerile parlamentare din 25 februarie, care au adus comuniştii la guvernare.
Victor Doraş: „E cam stranie opinia spusă de unele persoane oficiale din MAE că nu este nevoie de a schimba concepţia externă. Noi aşteptam ca să fie propuneri, lasă să fie şi opinii critice, nu pur şi simplu o negare a unui lucru absolut evident. Lucru absolut evident care constă în aceea că la ziua de azi MAE nu dispune de o strategie clară şi răspunsuri clare la toate întrebările care ne apar în procesul relaţiilor externe cu partenerii noştri.”
Consilierul de imagine a şefului statului a spus că Externele se fac vinovate şi de faptul că au admis o scurgere de informaţii. Doraş a spus că concepţia politicii externe, elaborată de Preşedinţie, a fost expediată Ministerului de Externe cu titlu de document confidenţial, care nu trebuia să fie făcut public. Agenţia de presă Flux însă a publicat mai multe părţi din această concepţie, intrând în posesia ei pe căi neoficiale.
Doraş a declarat că acest proiect va fi publicat joi în presa guvernamentală pentru a nu lăsa loc unor interpretări eronate. În alt context, consilierul de imagine a şefului statului, Victor Doraş, a lăsat să se înţeleagă că România nu poate fi statul care ar sprijini Republica Moldova să adere la structurile europene. El a sugerat că rolul de avocat al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană îi revine mai curând Federaţiei Ruse, care, în opinia lui Doraş, ar putea să fie acceptată în Alianţa Nord Atlantică.
Victor Doraş: „Nu văd necesitatea ca anume o ţară, care încă tot tinde să intre în Europa, trebuie să ne prezinte interesele noastre în Europa. Asta e o chestie. A doua chestie este că noi acum apelăm inclusiv şi la ajutorul mai multor ţări. De exemplu, am obţinut sprijinul Rusiei în Clubul de la Paris, cine poate să ne sprijine la Clubul de la Paris. România nu poate să ne sprijine, poate să ne sprijine Anglia, poate să ne sprijine Statele Unite, şi poate să ne sprijine Rusia, dar România nu poate să ne sprijine acolo. Esenţa formulei, pe care noi o căutăm sunt relaţiile multilaterale. Noi nu putem pune miza numai pe Rusia sau numai pe România.”
Solicitat să prezinte opinia Preşedinţiei despre tratatul de bază moldo-român, Doraş a spus că nu doreşte să comenteze relaţiile Republicii Moldova cu România. Totodată el a declarat că Chişinăul îşi menţine dorinţa de a semna tratatul cu România în varianta în care a fost parafată în anul 2000 şi nu împărtăşeşte opinia Bucureştiului, potrivit căreia tratatul trebuie renegociat.
Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, Radio Europa Liberă.
*
În aceeaşi conferinţă de presă consilierul prezidenţial Victor Doraş a refuzat să se pronunţe asupra ultimelor remanieri din cadrul Ministerului de Externe. Astăzi, printr-o hotărâre de Guvern, ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Valeriu Bobuţac, a fost numit în funcţia de ministru adjunct-prim al Afacerilor Externe. Această funcţie rămăsese vacantă după demisia de acum câteva săptămâni a lui Iurie Leancă, cel care a fost responsabil în ultimii ani de relaţiile Republicii Moldova cu Occidentul. Într-un alt post vacant, cel de ministru adjunct al Afacerilor Externe a fost numit astăzi şi Ion Stăvilă, şeful Direcţiei securitate internaţională a Ministerului de Externe.