Igor Boţan: „În jurul lui Igor Dodon s-ar putea consolida o mişcare de stânga, un fel de alternativă pentru partidul comuniştilor.”
Igor Dodon, Zenaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc au părăsit vineri fracţiunea parlamentară a partidului comuniştilor, pentru a permite alegerea şefului statului. Desigur, în anumite condiţii. În discuţia pe care a avut-o cu analistul Igor Botan, Vasile Botnaru l-a întrebat dacă partidul comuniştilor este pe cale să se destrame?
Un punct de vedere de Igor Boţan
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: După ce Partidul Comuniştilor furnizează „trădători” pe bandă rulantă, apare întrebarea firească: stă să moară partidul lui Voronin? Sau dimpotrivă, naşte clone, care undeva, într-un punct se vor reîntâlni sub umbrela ideii de stânga? Cum trebuie să citim aceste mişcări tactice - Stepaniuc, social-democratul Şelin, şi mai nou Ogor Dodon&Co?
Igor Boţan: „Evenimentele din ultima vreme de pe segmentul de stânga al spectrului politic arată că după summitul de la Varşovia, liderii acestor partide sunt în aşteptarea schimbării de paradigmă. În paralel a fost lansat şi apelul lui Vladimir Putin, un apel electoral, dar legat de procesele de integrare în spaţiul estic.”
Europa Liberă: Deci, stânga moldovenească s-a activizat după aceste demersuri?
Igor Boţan: „Cred că s-a activizat inclusiv după aceste demersuri şi sunt în aşteptarea schimbării paradigmei de dezvoltare în Republica Moldova. De aici şi mişcările la care vă referiţi Dumneavoastră.”
Europa Liberă: Mai multă lume constată că monopolul lui Vladimir Voronin a luat sfârşit şi oricât s-a opus, scindarea s-a produs. N-a reuşit să fie singurul pisoi în casă, care prinde şoareci.
Igor Boţan: „Partidului Comuniştilor a pierdut statutul de partid dominant după aşa-zisa revoluţie twitter din aprilie 2009. De atunci însă Partidul Comuniştilor nu a întreprins absolut nimic pentru a explica cetăţenilor şi membrilor de partid, simpatizanţilor ce s-a întâmplat şi cum are de gând să evolueze mai departe. Nu am văzut nici un congres al partidului după un eveniment, cum a fost cel din 7 aprilie. Totul ce a făcut Partidul Comuniştilor s-a limitat la filmul propagandistic „Atac asupra Moldovei” şi nimic mai mult. Între timp lideri din Partidul Comuniştilor, precum Victor Stepaniuc, au încercat să formuleze întrebări: ce înseamnă democraţie eşalonată, pe care Partidul Comuniştilor a declarat în martie 2008 că vrea să construiască. Ce înseamnă comunism libera, despre care vorbea Mihail Deleaghin, oaspete la congresul Partidului Comuniştilor.”
Europa Liberă: Avându-l în vedere pe Oleg Voronin.
Igor Boţan: „Probabil şi acest lucru. Deci, au apărut un şir de probleme, la care Vladimir Voronin şi echipa din anturajul domniei sale au refuzat sau nu au ştiut cum să răspundă.”
Europa Liberă: Deci, putem spune că acum se întâmplă reformularea platformei socialiste stângiste?
Igor Boţan: „Cred că este corectă această abordare. Deocamdată nu există un proiect consolidat de stânga, care ar face ca Partidul Comuniştilor să-l ia în serios şi să încerce să coopereze. Dar cu certitudine putem spune că cei de stânga vor odată şi odată să scape de relaţiile feudale, am putea spune aşa, dintre liderul Partidului Comuniştilor şi membrii activi ai partidului.”
Europa Liberă: Sub umbrela acestei viitoare formaţiuni omnivore de stânga cine s-ar putea uni? Cine sunt compatibili?
Igor Boţan: „Centrul de coalizare pentru mişcările de stânga va deveni formaţiunea, care va avea un prim succes. Dacă grupul lui Dodon va reuşi să promoveze în funcţia de şef al statului o figură de compromis, atunci în jurul acestei figuri s-ar putea consolida o mişcare de stânga, un fel de alternativă pentru partidul comuniştilor, sau un fel de partid, care va invita Partidul Comuniştilor să coopereze. Dacă nu va reuşi grupul lui Dodon acest lucru, atunci oricum la eventualele alegeri parlamentare anticipate, care eventual ar putea avea loc la primăvară, stânga va fi răzleţită, iar punctul de coagulare se va manifesta abia după un eventual succes al uneia din aceste forţe politice.”