„Toţi răspund de transportul ilicit: şi poliţia, şi FISC-ul, şi... în rezultat, nimeni nu poate să facă o regulă. Iată asta-i realitatea.”
De doi ani, autorităţile promit că vor face ordine în transportul de pasageri, că vor interzice transportorii ilegali. Dar după accidentul de la Bulboaca unde au murit şapte oameni, s-a constatat că microbuzul care-i transporta nu avea autorizaţie pentru ruta respectivă. Lucia Diaconu are mai multe informaţii.
Mii de microbuze sirculă fără autorizaţii
Your browser doesn’t support HTML5
Autorităţile din transport admit că pe traseele din republică circulă mii de microbuze care transportă neautorizat persoane, dar se declară neputincioase.
Tudor Călugăreanu, - directorul Agenţiei Naţionale de Transport Auto, care a constatat că maxi-taxi-ul lovit de tren la Bulboaca nu a avut permisiune să transporte pasageri, - compară situaţia cu cea din zicala populară despre copilul cu mai multe moaşe:
„Zilnic avem şi sunete şi scrisori, plîngeri, de la transportatorii noştri că transportul ilicit le ia pasagerii, chiar din staţie. Duceţi-vă la gara centru: chiar în mijlocul gării strigă – hai la Orhei, hai la Bălţi şi aşa mai departe. Toţi răspund de transportul ilicit: şi poliţia, şi FISC-ul şi cine mai este acolo, şi în rezultat nimeni nu poate să facă o regulă. Iată asta-i realitatea.”
De pe aceleaşi baricade cu statul, transportatorii licenţiaţi, care se plîng că această afacere ilegală îi trimite în faliment, au alte explicaţii pentru proliferarea transportului ilegal. Preşedintele Asociaţiei Transportatorilor Privaţi Ion Mămăligă dă vina pe corupţie şi protecţionism:
„Acest transport ilegal activează tot cu protecţia reprezentanţilor autorităţilor. Pentru că dacă nu ar avea acoperişuri pe la procuratură, pe la poliţie, pe la minister demult era curmat. Pentru că dacă nu ar fi ei complice în primul rînd ar apărea interesul de a lupta cu acest fenomen şi chiar s-ar lupta. Este atît de complicat de prins dacă s-a dat informaţia că din satul x vine la Chişinău sau în preajma gării auto staţionează maşina numărul cutare şi în fiecare zi face curse ilegale.”
După estimările făcute de transportatori, activităţile ilegale ar constitui cel puţin a treia parte din transportul de pasageri, iar autorităţile spun că statul ar avea prejudicii de aproximativ 100 de milioane de lei anual din cauza evaziunii fiscale.
În 2010 ministerul transporturilor declanşase o campanie amplă prin care să-i dezveţe pe oameni să călătorească fără bilet, sperînd că în aşa fel ar putea să aducă mai mulţi bani la buget. Pe agenda autorităţilor se află şi un proiect de lege care prevede amenzi usturătoare, de pînă la 20 de mii de lei, pentru practicile ilegale şi chiar confiscarea mijloacelor de transport, aşa încît transportatorii în afara legii să nu-şi poată relua activitatea aşa cum le permite legea acum, cu penalităţi de pînă la 400 de lei.
La părerea experţilor însă ceea ce ar fi în măsură să curme transportul ilegal este liberalizarea serviciilor de transport, de care vorbesc şi autorităţile de un timp dar care se lasă aşteptată. Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piaţă:
„Liberalizarea este accesul liber al tuturor la rutele interurbane care există pe piaţa R.Moldova. La moment acest lucru este restricţionat. Doar anumite firme şi persoane tradiţionale participă la acest lucru. De ce există transport ilicit? Pentru că statul nu-i dă licenţă acestui transportator ilicit. În momentul în care el trece sub acoperirea unei firme căpuşe care are licenţă el deja este transportator autorizat şi oficial.”
Transparenţa maximă la acordarea licenţelor pentru rutele de pasageri şi accesul larg sînt condiţiile principale pe care trebuie să le asigure autorităţile dacă vor cu adevărat să stăvilească transportul ilegal, conchide expertul Roman Chircă, dar care nu garantează nici pe departe că evaziunea fiscală în acest domeniu va fi imediat dezrădăcinată.