„România ar fi un element mai important în situaţia strategică a zonei dar şi cu probleme pe care nu le-a rezolvat şi pe care le aduce în Alianţă”.
9 noiembrie 2001
Actualitatea (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent:
Sabina Fati).
Analiști despre șansele României de a fi admisă în Nato.
Miercuri, Camera reprezentanţilor din Congresul american a votat asupra unui nou val de extindere NATO la summitul de la Praga, din 2002. Şi a aprobat un ajutor de 55 de milioane de dolari pentru reforma armatei din 7 ţări candidate. Suma cea mai mare de 11,5 milioane de dolari este destinată României. Politicienii de la Bucureşti au salutat aceste evoluţii drept paşi importanţi spre integrarea României în NATO. Preşedintele Ion Iliescu şi ministrul apărării Ioan Mircea Paşcu au calificat votul din Camera reprezentanţilor drept „semnale politice puternice”.
Analiştii şi experţii în politică externă sunt mai sceptici. Ei reamintesc că anul trecut, România a primit peste 16 milioane de dolari ajutor pentru modernizarea armatei. Stelian Tănase crede însă că după atentatele teroriste de la 11 septembrie, România ar putea reveni în atenţia NATO: „Ce s-a întâmplat în Camera reprezentanţilor, cred, este consecinţa acestei schimbări dar aş vedea lucrurile mai puţin entuziast decât oficialităţile.” […]
Stelian Tănase mai crede că la Praga va avea loc o extindere selectivă, că vor fi primite ţările care nu pun probleme dar nu exclude şansele României. Totuşi crede mai mult în şansele Bulgariei „o ţară mică şi costurile acestei integrări sunt mult mai mici. Şi totuşi se va discuta de bani în ciuda calculelor diplomatice şi strategice …”
„România ar fi un element mai important în situaţia strategică a zonei şi din cauza aceasta ar fi un vânat mai preţios dar şi cu probleme pe care nu le-a rezolvat până acum şi pe care le aduce în Alianţă”.
Valentin Stan, conferenţiar la Facultatea de relaţii internaţionale a Universităţii Bucureşti argumentează că România au are multe şanse de a fi primită în NATO la summitul de la Praga: „…pe analize foarte specializate, de maximă influenţă, constatăm că România nu se află printre favorite, un element care ar trebui luat în considerare de autorităţile române înainte de a da pronosticuri deosebit de optimiste…”
Slovacia şi Slovenia şi cel puţin un stat baltic vor fi admise în NATO, cred analiştii români, dacă va avea loc o lărgire limitată.