15.11 - București: SRI avertizează împotriva unor pretinse pericole la adresa securității naționale

Radu Timofte directorul SRI în 2001

Radu Timofte a recunoscut astăzi pentru prima dată că analizele SRI erau depăşite de realitate.




15 noiembrie 2001

Actualitatea (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Sabina Fati).

SRI avertizează împotriva unor pretinse pericole la adresa securității naționale.

Într-o conferinţă de presă ce avut loc după reuniunea Consiliului Superior de Apărare a ţării, directorul Serviciului Roman de Informaţii, Radu Timofte a lansat o adevărată bombă vorbind despre pretinse pericole la adresa siguranţei naţionale, pericole localizate în judeţele Harghita şi Covasna, locuite în majoritate de etnici maghiari. Directorul SRI nu a vut să argumenteze declaraţia făcută de ministrul de interne în urmă cu două saptamini cind acesta spunea că s-a pierdut din autoritatea statului în cele doua judeţe pomenite. Insă, Radu Timofte a spus că există colaborări între instituţiile statului care se ocupă de siguranţa şi securitatea naţională şi că, cu siguranţă domnul Rus si SRI au colaborat si au date comune despre acest subiect.

R. C. Cristea: Sabina, domnul Timofte a vorbit, fireşte si despre noua organigramă a SRI şi nu cred că trebuie să facem un secret din faptul , de altfel, asupra acestui element a insistat si consilierul prezidenţial probleme de securitate Ioan Talpeş, că aceasta organigramă vine în întimpinarea unor cerinte NATO. Dacă am cupla aceste informaţii cu o observaţie recentă a preşedintelui Iliescu legată de faptul că în Romania ar exista un anumit pericol în ceea ce priveşte controlul informaţiilor clasificate, iată, ne-am putea duce cu gîndul la foştii securişti şi de aici ar începe întrebarea mea, care eventual s-ar regăsi în noile structuri ale SRI. A făcut Radu Timofte trimitere, eventual, mai explicită la acest subiect ?

S. Fati: La una din întrebările noastre Radu Timofte a spus că mai există curente anti-NATO şi anti-EU, dar că cei 15% dintre ofiţerii care au funcţionat şi în fosta Securitate şi despre care chiar domnia sa a vorbit în urmă cu cîteva luni n-ar mai fi in cadrul SRI şi că aceştia nu mai erau oricum compatibili şi s-au retras din SRI. Pe de altă parte însă, Radu Timofte a recunoscut astăzi pentru prima dată că analizele SRI erau depăşite de realitate şi că mulţi ofiţeri cu funcţii de răspundere au reclamat în mai multe rînduri că dacă nu se va face ceva, autoritatea instituţiei este în pericol să scadă foarte mult. Altminteri, vorbind despre foşti securişti, domnul Timofte nu a vrut să răspundă la întrebarea, ce este cu Victor Velico, un actual locţiitor de departament in cadrul SRI şi care a avut funcţie importantă în vremea securităţii ceauşiste. [...]

R.C. Cristea: O ultima întrebare, Sabina Fati - faţă de domnul Timofte şi CNSAS, relaţiile par să fie destul de încordate. Nici una din părţi nu pare dispusă la concesii şi schimbînd replici destul de inflamate. Ai informaţii suplimentare legate de acest contencios ce pare de nestins?

S. Fati: Fireşte, cele două instituţii se acuză în continuare, astfel că Radu Timofte a ţinut să spună că în cadrul colegiului CNSAS există trei curente de opinie şi ca domnia sa nu mai intenţionează să se întîlnească de acum încolo numai cu domnul Onişoru, preşedintele CNSAS şi că SRI ar fi furnizat de fiecare dată la cererea CNSAS toate dosarele de care acesta avea nevoie. Dar, cu excepţia acelora care făceau parte din cele de interes naţional sau care priveau siguranţa naţională.

În privinţa anumitor lipsuri din dosare, sau anumitor documente care lipsesc din multe dosare, domnul Radu Timofte susţine că ele aşa sunt, aşa le-a găsit în momentul în care a venit aici şi că, dacă e nevoie, SRI-ul ar putea „inventa” documentele care lipsesc, dar altceva n-ar putea face. E o aluzie destul de ironică la unele acţiuni în care a fost implicat domnul Timofte după venirea sa la SRI.