Poliţia a intervenit nu numai la New York, dar şi în alte oraşe americane unde protestele luase amploare.
In zorii zilei, poliţia new-yorkeză a început să evacueze corturile şi protestatarii care manifestau de la jumătatea lunii septembrie în Parcul Zucotti din New York. În ultimele zile şi în alte oraşe americane unde au fost organizate astfel de proteste, iar poliţiile locale au reacţionat la fel. Relatările corespondenţilor Europei Libere sunt rezumate de Oana Serafim.
Protestatarii mişcării „Ocupaţi Wall Street” au fost goniţi
Your browser doesn’t support HTML5
În cursul zilei, primarul New York-ului a explicat într-o conferinţă de presă că măsura de evacuare a protestatarilor a fost solicitată de proprietarii parcului, din cauza măsurilor de igienă precare de la locul de campare. Primarul a vorbit despre nevoia de a se respecta legile:
„Nici un drept nu este absolut şi orice drept atrage după sine responsabilităţi. Primul amendament al Constituţiei americane dă dreptul oricărui new yorkez să îşi exprime opiniile. Dar nu dă nimănui dreptul să doarmă în parcuri şi să îi excludă pe alţii şi nici nu îi permite fiecăruia dion societatea noastră să trăiască în afara legilor.”
Acţiunea poliţiei nu a fost violentă, dar hotărâtă. Poliţia a dărâmat corturile şi i-au dus pe protestatarii recalcitranţi în camioane, iar autorităţile au explicat că nu li se va mai permite să îşi instaleze corturi sau să doarmă în sacii de dormit în locurile publice.
Protestatarii spun că argumentele poliţiei şi ale autorităţilor au fost un pretext şi că acțiuni similare au fost făcute în mai multe oraşe. Johnny Sagan este unul dintre protestatarii care au locuit în cort de la începutul protestelor şi el a declarat televiziunii Sky News: „Poliţia a acţionat împreună cu autorităţile din ţară ca să ne izgonească din parc. Ne-au întrerupt sursele de energie electrică şi acum suntem în beznă; poliţia a încercuit şi sigilat locul refuzând accesul presei sau al cetăţenilor oraşului să vadă cu ochii lor cum se desfăşoară acţiunea de „curăţire” a parcului.”
Ieri, poliţia din Oakland, California, a dezasamblat tabăra de corturi din oraş şi a arestat 30 de tineri, ca o dovadă că autorităţile sunt decise să ia măsuri mai dure împotriva protestelor desfăşurate sub sloganul „Ocupaţi Wall Street”. Primarul din Oakland, Jean Quan, a declarat că operaţiunea poliţiei locale a fost determinată de o crimă care a avut loc în apropierea demonstranţilor.
Nathan Stueve, un alt protestatar din New York crede că raidurile poliţiei asupra manifestanţilor paşnici vor înfuria populaţia şi protestele vor creşte în amploare:
„Poliţia nu şi-a atins scopul ca în Oakland pentru că tot ce s-a întâmplat este că mai mulţi oameni au ieşit la proteste, mai hotărâţi şi protestele au crescut în amploare.”
Protestatarii nu au o ideologie limpede şi susţin că îi reprezintă pe cei 99% dintre americani care nu fac parte din elita politica şi de afaceri a ţării. Majoritatea protestatarilor sunt tineri şi afirmă că au fost influenţaţi de protestele din lumea arabă, de „Primăvara arabă”. Nici un partid politic american nu susţine protestele.